A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

11 липня — свято всіх ласунів — Всесвітній день шоколаду

Дата: 11.07.2018 14:28
Кількість переглядів: 931

     Фото без описуІдея “подарувати” шоколаду свій день народилася у Франції в 1995 році. Спочатку, це було суто національне свято, але ідея так сподобалася ласунам по всьому світу, що воно швидко набуло статусу Всесвітнього. В цей день у багатьох країнах влаштовують свята і фестивалі, присвячені цим ласощам, проводять конкурси на швидкісне поїдання шоколаду та дарують один одному солодкі подарунки. А кондитерські фабрики часто готують до цього дня різноманітні фігурки і влаштовують ярмарки.
Здавна відомо, що ця «їжа богів» — так називали шоколад ацтеки — є найсильнішим антидепресантом. Отже, Всесвітній день шоколаду — це ще й день позитиву, веселощів і солодкого життя.

     Цікаві факти про шоколад:

  • Існує як мінімум 4 Дні шоколаду – 11 липня, 9 червня, 2 і 13 вересня.
  • Першу шоколадну плитку в світі випустила англійська фабрика Cadbury у 1842 році. Шоколадка цієї ж шоколадної фабрики, вважається і найціннішою в світі. Вона належала досліднику Роберту Скотту і була з ним під час його першої експедиції до Антарктики. У 2001 році її продали на аукціоні в Лондоні за 687 доларів.
  • Найбільше шоколаду їдять в Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає в середньому 11.8 кг шоколаду в рік. А ось американці, опинилися аж на 15 місці з 5,4 кг в рік на людину.
  • У цивілізації Майя какао-боби були основною торговою валютою. Наприклад, раба можна було купити за 100 бобів, а індичку за 20.
  • Вживання шоколаду раніше засуджувалося католицькою церквою. У дії шоколаду вбачали чаклунство, а всіх, хто його вживав називали єретиками і богохульниками.
  • Якщо ви хочете отримувати від шоколаду користь – краще вживати тільки темний, де в складі мінімум 70% какао. Доведено, що саме він покращує зір при погодних умовах, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту у чоловіків на 17%, а також покращує роботу мозку. Крім того, у людей, які регулярно вживають шоколад, ризик хвороб серця скорочується на 37%
  • Шоколад приємніший за поцілунки. Танення його в роті приводить людину до більш тривалого відчуття ейфорії. Згідно з даними італійських дослідників, жінки, які регулярно вживають шоколад, мають більш якісне сексуальне життя, відчувають більше потягу і задоволеності.
  • Найбільшу плитку шоколаду виготовили у Великобританії на фабриці Thorntons. Її вага – 5,8 тонн.
  • Какао-боби – один з перших товарів, привезених до Іспанії Христофором Колумбом у 16 столітті. У природі какао-боби мають 300 смаків і 400 ароматів. Близько 20% всього арахісу і 40% всього мигдалю в світі поставляються для шоколадних виробів.
  • Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років.
  • Слово “шоколад” з мови ацтеків – науатль – походить від слова “xocol?tl” і означає “гірка вода”.
  • Темний шоколад відмінно допомагає при високому тиску, однак, якщо ви тут же зап’є його молоком, усі корисні властивості зійдуть нанівець.

Сьогодні день шоколадний
Нехай в житті все буде гарно
І нехай завжди буде солодко
І все буде в порядку!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь