-
-

2.4. Соціально-побутова інфраструктура

Дата: 20.09.2018 17:31
Кількість переглядів: 892

 

Соціально-побутова інфраструктура громади представлена житлово-комунальним господарством, мережею торгівельно-побутових закладів, медичними амбулаторіями та фельдшерсько-акушерськими пунктами, закладами культури та відпочинку.

2.4.1. Житлово-комунальне господарство

Всього на території селищної ради наявні 1721 квартира (житловий будинок), з них однокімнатні – 482, двокімнатні – 907, трикімнатні 287, чотирикімнатні – 40 (табл.2.8).

Погіршення демографічної ситуації сказалося і на забезпеченості житлом. Станом на 01.01.2018 р. незаселені 454 квартири, загальною площею 19687 м2. Питома вага незаселених квартир складає 26,4%, що дорівнює 25,4% від загальної площі та 24,9% від площі житлових приміщень.

На одного мешканця припадає 16,73м2 житлової площі, що вище за середнє значення по Україні.

Комфортні умови проживання на відповідній території можна оцінити дослідивши обладнання житлового фонду централізованим водопостачанням, водовідведенням та централізованим теплопостачанням (табл. 2.9).

Дані таблиці 2.9 констатують той факт, що сьогодні 32% від загальної кількості житлових приміщень обладнані водопроводом та 2,3% каналізацією. Централізоване теплопостачання на території селищної ради відсутнє. На 98,5% опалення є пічним і тільки 1,5% приміщень має індивідуальні установки. Природний газ на території ОТГ не підведений.

Енергопостачання в Зноб-Новгородській селищній об’єднаній територіальній громаді здійснює ПАТ Сумиобленерго. Обслуговування споживачів забезпечує Середино-Будська  філія товариства.  Громада забезпечена електропосточанням на 100%.

Аналіз якості питної води показує, що наразі вона відповідає державним стандартам.

Теоретично, всі населені пункти громади покриті мобільним телефонним зв’язком, але на практиці, навіть, в центрі смт. Зноб-Новгородське зв’язок є слабким і ненадійним.

Населені пункти частково забезпечені доступом до мережі Інтернет за допомогою технологій  CDMA (провайдер Інтертелеком) – приблизно 10% населення, 3G Kyivstar. 

На території громади не має місцевого телебачення, радіо та газет.

Офіційний сайт селищної ради: ради: https://zn-otg.gov.ua/

2.4.2. Пожежна безпека

На території громади знаходиться ППП - 21-а державна пожежна рятувальна частина, яка фінансується з бюджету МНС. Діяльність частини забезпечує 11 осіб (з яких 3 постійно знаходяться на чергуванні), що мають на оснащені пожежні машини на базі ЗИЛ-130 (1968 року випуску) та ЗИЛ-131 (1981 року випуску), які потрібно замінити. Також на території громади на базі «Лісгоспа» в с. Голубівка  знаходиться пожежна машина ЗИЛ-131.

На території с. Очкине  та с. Журавка діють добровільні пожежні команди, які мають  на оснащені 2 машини ГАЗ – 53 (1983-1985 рр. випуску) та здійснюють свою діяльність на громадських засадах.

2.4.2. Громадський транспорт

В с-ще Зноб-Новгородське знаходиться колишня залізнична станція Чигинок закритої ділянки Хутір-Михайлівський-Зноб.

Автобусне сполучення між населеними пунктами громади та з містами Суми,Шостка, районного центру Середино-Буда налагоджено задовільно і здійснюється приватними перевізниками на 5 маршрутах. Комфортність обслуговування не достатньо відповідає вимогам мешканців, які нарікають на застарілість автобусного парку, перевантаженість, малу чисельність рейсів.

У майбутньому основним завданням є покращення якості обслуговування населення пасажирським транспортом, шляхом подальшого вдосконалення маршрутної мережі, що дозволить максимально задовольнити потреби населення в якісних та безпечних послугах автомобільного транспорту.

2.4.3. Екологічна інфраструктура

В 2015 році створено КП «Зноба-Благоустрій» та за рахунок ДФРР придбано сміттєвоз. За період функціонування комунальним підприємством було укладено з мешканцями смт. Зноб-Новгородське 550 договорів на вивіз твердих побутових відходів. На балансі підприємства знаходиться 200 контейнерів. Проводиться робота з укладення договорів на вивезення ТПВ з населенням та юридичними особами, які проживають та розташовані на території смт. Зноб-Новгородське. Залишається відкритим питання придбання контейнерів для інших населених пунктів громади з можливістю вивозу твердих побутових відходів.

Для вирішення проблеми з завалами сміття, яке накопичилося на сміттєзвалищах громади та займало багато простору, у 2015 році було придбано прес для ТПВ за рахунок коштів ДФРР. В перспективі планується запустити лінію сортування сміття.

2.4.2. Торгівля та побут

Мережа торгових закладів має розгалужену структуру, представлена 32 магазинами (7 – магазинів продовольчих товарів, 7 – магазинів промислових товарів, 3 – магазини роздрібної торгівлі), також на території селищної ради надає послуги населення перукарня (додаток Ж).

Аналіз даних опитування населення свідчить, що якщо забезпеченість закладами торгівлі в цілому знаходиться на задовільному рівні, то закладів побуту за винятком однієї перукарні практично немає, що є дуже негативним явищем для соціального розвитку громади.

2.4.4. Культура та відпочинок

Результати опитування мешканців громади свідчать про недостатній рівень задоволення культурними потребами (83,2%), що стало однією із підстав створення у 2018 році на базі існуючої мережі культурних  закладів Комунального закладу культури «Зноб-Новгородський Центр культури і дозвілля», до складу якого належить 12 клубних закладів з них: 4 сільські будинки культури, 8 сільських клубів (додаток З). Працює у центрі 22 працівника.

При Центрі працює два народних аматорських колективи: ансамбль «Вербиченька» і ансамбль «Деснянка», а також два дитячі ансамблі «Веселка» і «Перлина».

Обслуговування населення Зноб-Новгородської селищної об’єднаної територіальної громади здійснює 12 бібліотечних закладів: Зноб-Новгородська бібліотека-філія для дорослих, Зноб-Новгородська бібліотека-філія для дітей, Голубівська бібліотека-філія, Журавська бібліотека-філія, Зноб-Трубчевська бібліотека-філія, Кренидівська бібліотека-філія, Кривоносівська бібліотека-філія, Мефедівська бібліотека-філія, Нововасилівська бібліотека філія, Очкинська бібліотека-філія, Стягайлівська бібліотека-філія, Хільчанська бібліотека-філія.

Бібліотечний фонд комунального закладу «Зноб-Новгородська Публічна бібліотека» на 01.01.2018 р. складає 82685 примірників, в тому числі державною мовою – 34003 прим.

Більшість бібліотечних  закладів перебувають у незадовільному стані, потребують ремонту та заміни основних елементів облаштування. 

Вже майже 33 роки на території громади функціонує музей бойового шляху А. М. Сабурова на базі ДПТНЗ Зноб-Новгородського професійного аграрного ліцею.

Вільний час жителі громади проводять, відпочиваючи на природі, відвідуючи мистецькі свята, години духовного спілкування, вечори гуляння молоді, заповідники, музей.

Таким чином, необхідно зазначити, що Зноб-Новгородська селищна рада має освітньо-культурну інфраструктуру, проектна потужність якої відповідає наявній чисельності  населення.

2.4.5.Спортивне життя

На території громади розташовано 3 футбольних поля, 6 спортивних залів при школах та сільських радах (смт. Зноб-Новгородське – 2, с. Кренидівка – 1, с. Очкине -1, с. Журавка – 1, с. Зноб-Трубчевське – 1, с. Хільчичі) та 1 тренажерний зал.

На районних змаганнях представляють спортивне життя Зноб-Новгородської ОТГ 3 футбольних команди: «Молодость» (смт. Зноб-Новгородське), «Нива» с. Журавка та «Десна» (с. Очкине).

2.4.3. Охорона здоров’я

Медична мережа Зноб-Новгородської об’єднаної територіальної громади нараховує 1 сільську лікарську амбулаторію у с. Хільчичі та 1 амбулаторію загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ) в смт. Зноб-Новгородське а також 1 фельдшерсько-акушерський пункт в с. Зноб-Трубчевське, та 10 фельдшерських пунктів в с. Стягайлівка, с. Очкине, с. Нововасилівка, с. Кренидівка, с. Голубівка, с. Мефедівка, с. Кривоносівка, с. Журавка, с. Боровичі, с. Лісне. В Зноб-Новгородському функціонує також хоспісне відділення №2 Середино-Будської центральної районної лікарні.

Кількість лікарів, які працюють в місцевих закладах охорони здоров’я – 2, що є достатньою. Кількість середнього медичного персоналу – 25 од., технічних працівників 5 од.

На території громади функціонує Зноб-Новгородський пункт екстреної медицини, робота якого забезпечується двома машинами швидкої медичної допомоги 2003 року випуску та 2017 року випуску.

2.4.6. Соціальний захист населення громади

В громаді проживають 1325 осіб пенсійного віку. В додатку І наведено чисельність пенсіонерів в розрізі населених пунктів Зноб-Новгородської ОТГ. Питома вага в розрізі населених пунктів коливається від 0% до 50%. Середнє значення по громаді 28,62%.

На території громади проживають 224 інвалідів (4,8% від загальної чисельності населення), в тому числі 18 дітей. На території громади проживає 9 інвалідів І групи.

Із загальної чисельності домогосподарств (2747) з дітьми налічується 1147 домогосподарств (41,8%).

В Зноб-Новгородській ОТГ зареєстровано 55 багатодітних сімей (3 і більше дітей), 89 сімей, в яких діти виховуються одним із батьків.

На території громади проживає 18 дітей з обмеженням життєдіяльності (табл. 2. 11).

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь