A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

ГРОМАДЯНИ ПІДТРИМУЮТЬ ІНІЦІАТИВУ ЗАПРОВАДЖЕННЯ УПОВНОВАЖЕНИХ МІН`ЮСТУ ДЛЯ НАДАННЯ НОТАРІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ

Дата: 18.10.2018 15:58
Кількість переглядів: 577

Ірина СВИСТУН, начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області

Послуги повинні бути наближеними до громадян – такий сучасний, демократичний своєю відкритістю і доступністю стиль роботи, обрало Міністерство юстиції України, яке виступило з ініціативою передбачити законом нову категорію працівників органів юстиції для здійснення окремих нотаріальних дій – «Уповноважених Осіб».

Чергова ініціатива, покладена в основу законопроекту №9140, має на меті наблизити послуги до людей, захистити економічні та спадкові права громадян у сільській місцевості.

Вона не виникла просто так. Аналіз реальної ситуації підтверджує: нововведення на часі, воно насправді допоможе мільйонам жителів сільських населених пунктів отримувати якісні нотаріальні послуги.

Загалом по Україні 122 райони не мають державних нотаріусів взагалі. На Сумщині ми також маємо проблему кадрового дефіциту у державних нотаріальних конторах і це ускладнює доступ людей до нотаріальних послуг.

Є багато сіл, куди й мобільний зв’язок доходить з проблемами, не кажучи про інтернет. Серед ключових проблем також недостатня кількість кадрів для надання нотаріальних послуг, неготовність місцевої влади на даному етапі самостійно організувати надання послуг, значна частина населених пунктів є віддаленими від районних та обласних центрів.

Це призводить до черг при наданні послуг у сфері юстиції і зниження якості таких послуг.

І подібних ситуацій багато, вони конкретні і для кожного важливі, подекуди навіть болючі.  Саме тому законопроект №9140 заслуговує на увагу, він актуальний і має велике значення, адже стосується мільйонів громадян.

Для уповноважених осіб Мін`юсту вказаним законопроектом чітко визначений перелік послуг. Це оформлення права спадщини, договорів довічного утримання, заповітів, видача свідоцтв про народження і смерть,  засвідчення вірності копій документів, посвідчення довіреностей, видача дублікатів нотаріальних документів. При чому, проектом закону передбачена й конкретна територіальна прив’язка – уповноважені працюватимуть у визначеній місцевості не вище села або району.

Спілкуючись із громадянами, вивчаючи їхні думки під час роботи мобільних точок доступу до безоплатної правової допомоги у районах Сумщини, ми переконуємося: ініціатива Мін`юсту реально захищає права українців, які мешкають у селах, на якісні нотаріальні послуги, адже таких послуг явно потребує сільське населення.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь