A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

ЩО ПОТРІБНО ПАМ’ЯТАТИ ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ

Дата: 23.10.2018 15:56
Кількість переглядів: 16847

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, основною причиною якого є інфікування організму паличками Коха. Хоча потрапляє збудник через легені,захворювання може мати поза легеневі форми:туберкульоз кісток і суглобів; шкіри; травної системи; сечостатевої системи; центральної нервової системи і мозкових оболонок.
. Найбільш поширений шлях передачі туберкульозу – повітряно-крапельний. Туберкульозна паличка при цьому передається при контакті під час розмови, чханні, співу або кашлю, а також через предмети побуту.

Запам’ятайте будь-ласка скарги при яких слід обстежитись:

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкрита форма туберкульозу

 Туберкульоз вважається у відкритій формі, якщо хворий виділяє мікобактерії зі слиною, мокротинням або виділеннями з інших органів. Виділення бактерій виявляється при посіві або мікроскопії виділень хворого. Бактерії дуже швидко поширюються по повітрю. При розмові інфекція з частинками слини поширюється на відстань 70 см, а при кашлі – досягає до 3 метрів.

 

 Закритий туберкульоз

 При закритій формі патології виділення мікробів відсутнє, симптоми захворювання розпливчасті, вони нагадують ознаки застуди. У цьому випадку досить складно встановити факт захворювання на туберкульоз.

Коли для бактерій є всі умови для розмноження, вони спочатку вражають тканини легенів. Поступово потрапляють в кров і починають зараження внутрішніх органів.

 Інкубаційний період триває до двох років, при цьому хворий не заражає оточуючих. При провокуючих факторах процес активізується в легенях, переходить у відкриту форму.

 

 Ще раз про ознаки при туберкульоза

 Перші ознаки наявності туберкульозу легенів такі:

 Відчуття слабості, швидка стомлюваність, відчутне зниження працездатності.

Задишка, постійна субфебрильна температура і кашель з мокротою, рясне потовиділення, особливо вночі, різка втрата ваги, тахікардія , набухання лімфовузлів, біль в грудях.

 Людина, яка хвора на туберкульоз має втомлений вигляд, загострені риси обличчя, на щоках грає нездоровий рум’янець.

 Першою ознакою, яка змушує запідозрити недобре, служить збільшення в розмірах лімфовузлів в пахвовій, надключичній або шийній групі. Варто підкреслити, що збільшення лімфатичних вузлів частіше обмежується тільки однієї зоною. Вузли не спаяні між собою і з навколишньою тканиною, безболісні.

Особливість інфекційного захворювання – в тому, що якщо імунна система її відразу не знищить, збудник живе довгі роки. Інкубаційний період при закритій формі триває кілька років.

 

Шляхи передачі туберкульозу

 Від людини до людини туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом, тобто, заразитися ви можете навіть без безпосереднього контакту з хворим, а просто перебуваючи з ним в одній кімнаті.

 У деяких випадках інфікування відбувається через харчові продукти та інші предмети, які заражені паличками Коха. Якщо збудники туберкульозу потрапили в організм з їжею, то туберкульоз у дітей і дорослих вражає шлунково-кишковий тракт, а не легені, як це відбувається при вдиханні зараженого повітря.

Реальний ризик захворіти на туберкульоз найчастіше мають лише люди зі зниженим імунітетом.

Діти молодшого віку. ВІЛ-інфіковані.

 Люди, що недостатньо харчуються, які відчувають часті переохолодження.

 Люди, що живуть в сирих, погано опалювальних і провітрюваних приміщеннях.

Крім того, ризик заразитися багаторазово збільшується при тісному і тривалому контакті з хворими на активні форми туберкульоз.

 

Діагностика туберкульозу

 Діагностика туберкульозу легень – надзвичайно важливий компонент масових заходів, спрямованих на зниження інфікування, захворюваності, інвалідності, смертності від цієї серйозної недуги. Запідозрити його можна на підставі ряду симптомів, які, не будучи специфічними, все ж підштовхнуть обстеження в потрібному напрямку і дадуть можливість своєчасно взятися за лікування.

 Діагностика включає:

1. Проба Манту, вона ж туберкулінова проба. Мета проби – визначення напруженості імунітету до мікобактерії туберкульозу. Введення під шкіру крихітної (0,1 мл) порції туберкуліну дозволяє сказати, чи є в організмі мікобактерії. Через пару днів в місці ін’єкції з’являється «гудзик» – незначне ущільнення шкіри з почервонінням, розмір шкірного утворення залежить від кількості імунних клітин, «знайомих» з мікобактерією.

2. Який проводиться у дорослих для виявлення туберкульозу легенів. Також флюорографія проводиться і у підлітків, починаючи з 15 років. У разі захворювання на рентгенівському знімку визначаються вогнищеві або інфільтративні зміни.

3. Аналіз мокротиння на наявність мікобактерій – важливий лабораторний метод, при якому визначається відкрита або закрита форма туберкульозу легенів.

4. Флюорографічне дослідження легенів – рентгенологічний метод обстеження,

5. Запідозрити туберкульоз допомагає загальний аналіз крові, в якому в разі інфекційного процесу відбувається зниження кількості лейкоцитів і підвищення ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів).
 

І на останок:

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь