-
-

ЧИ МОЖНА УНИКНУТИ ДІАБЕТУ

Дата: 14.11.2018 08:28
Кількість переглядів: 647

14 листопада - Світовий день боротьби з діабетом

У світі понад 425 мільйонів людей живуть із діабетом, в Україні - майже 1,3 млн, і ці показники щороку зростають. Лише у 2017 році вперше встановили діагноз діабету майже 104 тисячам українців - на 2% більше ніж у 2016 році. У Світовий день боротьби з діабетом розказуємо про типи та симптоми діабету, що робити для профілактики хвороби і як отримати ліки безоплатно при діабеті І чи ІІ типу.

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ДІАБЕТ: ТИПИ, СИМПТОМИ І ПРОФІЛАКТИКА

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін (гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові).

Існують три основні типи діабету:

  1. Діабет І типу виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його в енергію для вашого тіла.
  2. Діабет ІІ типу виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.
  3. Гестаційний діабет діагностують у період вагітності. Може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

Симптоми діабету:

  • надмірне сечовиділення;
  • спрага;
  • постійне відчуття голоду;
  • втрата ваги;
  • постійне відчуття втоми;
  • погіршення зору.

Причини виникнення діабету І типу (інсулінозалежного) недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо. Водночас, достеменно відомо, що більшість випадків діабету ІІ типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності. Йому можна запобігти у 80% випадків.

Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих правилах здорового способу життя:

  • • підтримуйте вагу тіла у нормі;
  • • будьте фізично активними та приділяйте не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності;
  • • дотримуйтесь здорового харчування, зменшуйте кількість цукру, насичених жирів і збільшуйте споживання клітковини - овочів та фруктів;
  • • не куріть.

http://moz.gov.ua/article/health/chi-mozhna-uniknuti-diabetu-i-jak-otrimati-liki-bezoplatno-u-razi-hvorobi   

За даними ВООЗ, захворюваність на цю хворобу у світі постійно зростає. Окрім генетичних факторів, великий внесок в це роблять чинники, що пов'язані зі стилем життя - малорухлівість, незбалансоване харчування та наявність надмірної ваги. Результати тривалих досліджень вказують, що здоровий спосіб життя може допомогти попередити розвиток діабету і навіть сповільнити прогресування хвороби. І досягти цього можна саме завдяки зміні раціону харчування та достатньому рівню фізичної активності.

ЯК СПОСІБ ЖИТТЯ ВПЛИВАЄ НА РИЗИКИ ПОЯВИ ДІАБЕТУ: РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

У дослідженні взяли участь люди, які знаходились в зоні ризику появи діабету. Учасників було поділено на 3 групи: одна з них мала дотримуватися певних змін раціону харчування та способу життя (зменшити вагу на 7% та мінімум 150 хвилин активності на тиждень), 2 група - приймала призначені ліки (метформін) та контрольна група, що приймала плацебо.

Люди, які зважились на інтенсивну зміну стилю життя , через 3 роки зменшили ризики появи діабету на 58%. Навіть через 10 років після участі в дослідженні у цих людей спостерігався на 34% нижчі ризики. Водночас, у представників групи, які протягом 3 років приймали призначені ліки, ризик розвитку діабету знизився на 31%, а через 10 років - на 18%, що також є значним досягненням.

Такі дослідження ще один доказ того, що варто докласти зусиль і змінювати свій стиль життя. 

ЯК ЗМІНИТИ СВІЙ РАЦІОН, ЩОБ ЗМЕНШИТИ РИЗИКИ ПОЯВИ ДІАБЕТУ

Щоб зменшити ризик появи діабету, мініізуйте споживання або взагалі відмовтесь від добавок цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Краще - замініть на цільнозернові (https://goo.gl/ASW1ZJ)

Збільшуйте споживання клітковини - овочів та фруктів. Фрукти та овочі, які не містять крохмалю, повинні складати щонайменше половину щоденного раціону.

Бобові культури (сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, з'їдають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже мають менший ризик розвитку діабету.

Якщо плануєте змінити харчові звички - в цій справі вам допоможе ваш лікар. Він може якнайкраще проаналізувати ваші звички, допомогти порадами та підтримувати в ризикованих ситуаціях.

http://moz.gov.ua/article/health/jak-zdorovij-sposib-zhittja-zmenshue-riziki-pojavi-diabetu

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь