A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Основні вимоги пожежної безпеки на об’єктах із масовим перебуванням людей

Дата: 28.12.2019 11:57
Кількість переглядів: 2260

Особам, відповідальним за пожежну безпеку об’єктів з масовим перебуванням людей, вкрай важливо усунути всі умови виникнення таких надзвичайних ситуацій, а також передбачити засоби для мінімізації їх наслідків.

До основних порушень, які можуть створити загрозу життю та здоров’ю людей у разі пожежі, належать:

  • використання в конструкціях і оздобленні приміщень легкозаймистих небезпечних матеріалів з високою димоутворювальною здатністю і токсичністю, що може призвести до швидкого поширення вогню і загибелі людей;
  • нехтування обробленням горючих конструкцій вогнезахисними сумішами;
  • захаращення евакуаційних шляхів і виходів, що може ускладнити рух людей до безпечної зони;
  • відсутність або несправність систем протипожежного захисту, які забезпечують своєчасне оповіщення про пожежу, управління евакуацією, обмеження поширення вогню.

Для забезпечення надійного протипожежного захисту необхідно пильно контролювати:

  • здійснення безпечної експлуатації електротехнічного та інженерного обладнання, засобів зв’язку;
  • дотримання вимог пожежної безпеки під час проведення вогневих та будівельно-монтажних робіт;
  • забезпечення об’єкта первинними засобами пожежогасіння та системами протипожежного захисту.

На що варто насамперед звернути увагу адміністрації об’єктів із масовим перебуванням людей.

Вимоги до території:

Територія навколо будівлі повинна регулярно прибиратися, а сміття вивозитися.

На території закладу забороняється влаштовувати звалища горючих відходів.

Протипожежні відстані між будинками, спорудами, відкритими майданчиками для зберігання матеріалів, устаткування забороняється захаращувати, використовувати для складування матеріалів, устаткування, стоянок транспорту, будівництва та встановлення тимчасових будинків і споруд, індивідуальних гаражів.

Вимоги до приміщень:

На видних місцях біля телефонів необхідно вивісити таблички із зазначенням номера телефону для виклику пожежно-рятувальних підрозділів.

Необхідно на видному місці розмістити плани евакуації людей на випадок пожежі, а також інструкцію з пожежної безпеки. Інструкція визначає дії персоналу для безпечної та швидкої евакуації людей. Для об’єктів з перебуванням людей уночі інструкція повинна також передбачати дії персоналу у нічний час. Не рідше одного разу на півроку мають проводитися практичні тренування всіх задіяних працівників.

Розміщення меблів і обладнання у приміщеннях не повинно перешкоджати евакуації людей і підходу до засобів пожежогасіння.

Дерев’яні та інші легкозаймисті конструкції всередині й зовні будівлі мають піддаватися вогнезахисній обробці за винятком вікон, дверей, воріт, підлоги, стелажів. У разі виявлення пошкодження просочення варто провести заходи щодо його відновлення.

Якщо пошкоджений вогнезахисний покрив не підлягає відновленню або закінчився термін його експлуатації, варто виконати повторну вогнезахисну обробку.

Використовувати легкозаймисті будівельні матеріали (пластикову вагонку, вініловий сайдінг) для оздоблення приміщень не варто.

Штучні килимові покриття, які не виділяють під час горіння токсичних речовин та мають помірну димоутворювальну здатність, дозволяється розстеляти за умови наклеювання їх на незаймисту основу. Роботи, пов’язані з проектуванням вогнезахисту та вогнезахисною обробкою, виконуються організаціями, які мають ліцензію на такий вид робіт.

Усі будівлі та приміщення закладів із масовим перебуванням людей мають бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння, зокрема:

вогнегасниками,

ящиками з піском,

бочками з водою,

покривалами з негорючого теплоізоляційного полотна, грубововняної тканини,

пожежними відрами,

совковими лопатами,

пожежним інструментом, які використовуються для локалізації і ліквідації пожеж у їх початковій стадії розвитку.

Для оповіщення можуть бути використані:

внутрішня телефонна та радіотрансляційна мережі;

спеціально змонтовані мережі мовлення;

дзвінки та інші звукові сигнали.

У разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації евакуація відвідувачів та персоналу закладу здійснюється за допомогою евакуаційних шляхів та виходів.

Ігнорування вимог до утримання евакуаційних шляхів і виходів у належному стані може призвести до затримки під час евакуації людей та нещасних випадків. Таким чином, у комплексі протипожежних заходів неабияка увага має приділятися стану евакуаційних шляхів і виходів, підготовці планів евакуації та їх практичному відпрацюванню.

Кількість та розміри евакуаційних виходів і з коридорів на сходові клітки, а також ширину маршів сходів, інші вимоги до шляхів евакуації варто приймати згідно з ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об`єктів будівництва. Загальні вимоги» та ДБН В.2.2-9-2009 «Громадські будинки та споруди. Основні положення», іншими будівельними нормами за видами будинків та споруд.

Під час розрахунку евакуаційних проходів у приміщеннях із масовим перебуванням людей варто передбачати не менше 0,2 м2 площі шляху евакуації на кожну людину.

Усі працівники повинні вміти користуватися засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), первинними засобами пожежогасіння і знати свої обов’язки у разі надзвичайної ситуації.

Для працівників охорони має бути розроблена інструкція, в якій визначаються їх обов’язки щодо контролю за дотриманням протипожежного режиму, огляду території і приміщень, порядок дій в разі виявлення пожежі, спрацювання систем протипожежного захисту. Працівники охорони повинні мати список посадових осіб об’єкта із зазначенням їх місць проживання, службових, домашніх (мобільних) телефонів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь