A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Правила поведінки під час повені та паводку

Дата: 11.03.2020 10:28
Кількість переглядів: 14414

Фото без описуЙде весна … І з настанням весняної відлиги зростає небезпека підняття рівня ґрунтових вод, та як наслідок, ймовірність виникнення повеней і паводків.

Вони можуть привести до зсувів і обвалів ґрунту, руйнування житлових будинків і споруд, мостів і захисних дамб, розмивання залізничних і автомобільних доріг, аварій на інженерних комунікаціях.

Щоб вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватися деяких правил особистої безпеки.

Під час повені чи паводку особливо уважними повинні бути мешканці, які проживають поблизу водойм, у низинах, а також у зонах можливого затоплення. Захистити будинок, підвал чи погріб від потоку води можна влаштувавши бар’єр з мішків з піском або глиною.

Найголовніше – не панікуйте!

Зробіть запас продовольства, медичних препаратів, води. Перенесіть продовольство, та цінні речі на верхні поверхи або підійміть на верхні полиці, документи упакуйте у водонепроникаючий пакет.

При раптовому затоплені під час повені чи паводку:

  • негайно залиште зону затоплення, надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку, заздалегідь подбайте про свійських тварин;
  • підійміться на верхні поверхи будівлі, якщо будинок одноповерховий, розташуйтесь на горищі чи даху, використовуйте підвищені місця рельєфу та будь-які підвищення (дерева, стовпи, транспортні зупинки, рекламні конструкції тощо);
  • до прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятувальникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти;
  • потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна утриматися на воді до надходження допомоги.

При оголошені евакуації населення, вимкніть електропостачання, перекрийте крани сантехнічного обладнання, зачиніть двері й вікна. Залишаючи небезпечну зону, варто узяти із собою теплий зручний одяг і взуття, ковдри, продукти харчування, воду й документи. При необхідності, дочекайтесь допомоги рятувальних служб.

Якщо небезпека минула, повертатися додому потрібно обережно, переконайтесь, що будівля не отримала внаслідок підтоплення ушкоджень, остерігайтеся обірваних ліній електроживлення і пошкоджених газових магістралей.

Не користуйтесь електромережою до повного висихання будинку.

Користуватися газом, електрикою та каналізацією можна, отримавши дозвіл відповідних служб.

Не вживайте продукти харчування і питну воду, які були підтоплені, останню обов’язково кип’ятіть.

Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.

З питань проведення рятувальних робіт та ліквідації наслідків повені чи паводку звертайтеся до органів виконавчої влади та службу порятунку за телефоном 101.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь