A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Відповідальність за непостановку на облік у військкомат

Дата: 21.10.2020 11:32
Кількість переглядів: 2727

Фото без опису

На підставі Указу Президента України, призов громадян на строкову військову службу в 2020 році починається 1 жовтня і триватиме до грудня. Ні для кого не секрет, що при кожному заклику дуже багато потенційних призовників намагаються уникнути служби. Тому, дуже часто буває, що такий потенційний призовник навмисне не встав на облік у військкомат або ж, бувають випадки, коли це відбувається через незнання правил обліку. Кожен громадянин має обов'язок перед рідною країною. Так, в кожного громадянина відповідно до Конституції України та Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"  є обов'язок захищати свою Вітчизну, її недоторканність і цілісність території. Для підготовки Збройних сил України Закон встановлює військовий обов'язок.

Такий обов'язок включає наступні дії:

  • підготовка осіб до військової служби;
  • приписка до ділянок призову;
  • прийняття на службу (за контрактом або за призовом);
  • проходження такої служби;
  • перебування в запасі;
  • військовий резерв;

Щороку військові комісаріати за місцем проживання приписують всіх хлопців, яким виповнилося 17 років. Період для такої прописки - січень-березень.

Для прописки, людині надсилають повістку, в якій повинна бути вказана конкретна дата в який саме день необхідно прийти.

Крім того, важливо відзначити, що обов'язок подавати інформацію військовим комісаріатам про вищевказаних хлопців покладається на всі підприємства, фірми, організації, установи освіти, їх керівників, а також, органи місцевої влади (сільські, міські та селищні ради і тд). І за недотримання цього обов'язку передбачена відповідальність.

Для проведення прописки складається спеціальна комісія.

Прописка є початковим обов'язковим етапом для постановки на облік.

За результатами прописки людині видають посвідчення про прописку (прописне).

Є два види обліку: призовників і військовозобов'язаних.

Так, до першої категорії відносяться:

  • прописані до ділянок;
  • громадяни, які отримали громадянство України;
  • громадяни, які приїхали на нове місце проживання або з-за кордону.

Перебування на обліку призовників триває до моменту досягнення призовниками 27 років.

До другої категорії підлягають:

  • звільнені з військової служби в запас;
  • особи, які раніше терміну звільнилися з альтернативної служби;
  • військовозобов'язані, які переїхали в іншу місцевість;
  • звільнені з різних державних служб правопорядку або Державної податкової служби або митної, або виконавчої служби;
  • виключені з обліку Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;
  • звільнені від призову по статті 18 Закону;
  • особи, яким виповнилося 27 років під час перебування на обліку призовників.

Для того, щоб стати на облік необхідно звернутися до військового комісаріату з паспортом, приписним (або військовим квитком - для обліку військовозобов'язаних) і іншими документами, що підтверджують підстави для зміни проживання, закінчення вузу і тд.

  • Законодавством встановлені терміни і порядок постановки на облік в залежності від підстав для обліку.
  • Так, якщо людина прибула на нове місце проживання, вона зобов'язана повідомити про це комісаріат, в якому перебуває на обліку. Те ж саме стосується змін сімейного стану, стану здоров'я, місця навчання (частина 10 статті 38 Закону). Так, якщо людина закінчила університет або була переведена в інший, якщо людина одружилася, поміняла роботу - про все це необхідно сповістити в військкомат протягом тижня.
  • Якщо метою переїзду є зміна місця проживання або відрядження, навчання, відпустка тривалістю понад 3 місяців, призовник зобов'язаний з'явитися в комісаріат і знятися з обліку для постановки на облік за новим місцем проживання - на що у такого призовника є рівно тиждень, такий же термін для постановки на облік за новим місцем проживання.
  • Крім того,  якщо людина сама не встала на облік у військкомат при переїзді, то це не означає, що ніхто про неї і не дізнається як про потенційного призовника. Так, органи виконавчої влади міської, сільської, селищної ради (як правило це виконавчий комітет) не можуть здійснювати реєстрацію місця проживання, якщо людина знялася з обліку у військкоматі і не встала за новим місцем проживання. Крім цього, якщо не стати на облік у військкомат вчасно, поліція має право розшуку, затримання і навіть доставки осіб, які ухиляються від своїх військових обов'язків (частина 3 статті 38 Закону).
  • Якщо вчасно не повідомити у військкомат дані про зміну імені, по батькові або прізвище, про шлюб, то за вас це зробить відповідний РАЦС, оскільки на нього такий обов'язок покладається частиною 4 статті 38 Закону.

Навіть, якщо потенційний призовник (людина від 17 до 27 років) захворів і лікувався на стаціонарному лікуванні, то і це "не можна приховати", оскільки на керівників лікарень або інших лікувальних установ покладається обов'язок повідомляти у військові комісаріати інформацію про таку людину. Стаття 42 Закону передбачає, що за порушення положень цього Закону, правил обліку і порядку обліку посадові особи або громадяни залучаються до відповідальності.

Частиною 1, 2 статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено штраф у таких розмірах:

  • порушення правил обліку, неявка або несвоєчасна явка у військкомат на порядку без поважних причин; порушення порядку повідомлення про зміну місця роботи, проживання, навчання і тд - від 85 до 99 гривень (приклад накладення стягнення за таке порушення можна подивитися в рішенні апеляційного суду тут .; рішень Верховного суду, яким постанова військкомату про накладення стягнення за цим правопорушенню було залишено в силі, станом на 30.09.2020, - немає);
  • якщо зазначені вище дії вчинені однією і тією ж особою повторно (тобто протягом одного року і за умови, що при першому порушенні було накладено стягнення) - від 170 до 255 гривень.

Крім цього, КУпАП передбачає окремі штрафи на посадових осіб органів влади та, також, на керівників підприємств, організацій, установ, які своєчасно не повідомили в військкомат інформацію про потенційних призовників.

Необхідно відзначити, що статтею 335 Кримінального кодексу встановлено кримінальну відповідальність за ухилення від призову на строкову службу і передбачено покарання у вигляді обмеження волі до 3 років

 

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:
Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000, м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –
0-800-213-103 (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)
Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь