A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Гемофільна інфекція , що треба знати батькам?!

Дата: 12.03.2021 14:37
Кількість переглядів: 779

На це питання відповідає головний лікар КНП «Зноб-Новгородська амбулаторія загальної практики сімейної медицини» Аліна Половинкіна.

Гемофільна інфекція — гостра інфекційна хвороба, збудником якої є гемофільна паличка Haemophilus influenzae типу b (Hib-інфекція).

Гемофільна інфекція характеризується переважним ураженням органів дихання, центральної нервової системи та розвитком гнійних вогнищ у різних органах. Заразитися можна лише від хворої людини.

Гемофільна інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, проте у маленьких дітей шлях передачі може бути контактним (тобто через руки).

Збудник інфекції локалізується на слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів. Найчастіше хворіють діти віком від 6 міс. до 4 років, тому і щеплення роблять лише в дитячому віці, до 5 років.

Найчастішими клінічними формами гемофільної інфекції є менінгіт (запалення головного мозку), середній отит (запалення вуха) і пневмонія (запалення у легенях). Реєструються також і інші ускладнення: перикардит, синусит, отит, гнійні артрити, захворювання дихальних шляхів та ін.

Гемофільна пневмонія є другою за частотою серед усіх бактеріальних пневмоній у дітей. Може проявлятися як у вигляді осередкової пневмонії, так і у вигляді крупозної, дуже часто (до 70 %) супроводжується гнійним плевритом у дітей, може ускладнюватися гнійним перикардитом, середнім отитом. Коротше кажучи, кепські справи. Може приймати затяжний перебіг.

Єдиним профілактичним захистом є вакцинація, яка передбачена Календарем профілактичних щеплень.

Вакцинація дітей може проводитись моновакцинами та комбінованими вакцинами, що містять Hib-компонент. Щеплення необхідно проводити за схемою 2-4-12 місяців.

Вакцинація проводиться дітям до 5 років. Безоплатно вакцинуватися за Календарем чи надолужити пропущені щеплення можуть усі діти до 18 років. Дорослі можуть вакцинуватись проти Hib-інфекції за власні кошти.

З досвіду, щеплення переноситься дуже добре, а ні місцевих, а ні загальних проявів запалення після вакцинації не було. Але в інструкції вказано ,що серед місцевих реакцій, що найбільш часто відзначались протягом перших 48 годин після введення вакцини, відмічали легке почервоніння, незначні припухлість та біль у місці введення вакцини, які спонтанно зникали.

Проводиться вакциною ХІБЕРИКС (тм/HIBERIX). ВИРОБНИК:

ГлаксоСмітКляйн Біолоджікалз С.А., Рю де л’Інстітю, 89 1330 м. Ріксенсарт, Бельгія

Більш детальну інформацію можете дізнатись з інструкції в інтернеті, чи звернувшись на прийом до амбулаторії.

Здоров’я вам, шановні!

Нет описания фото.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь