A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Дострокове розірвання договору оренди землі.

Дата: 15.03.2021 13:36
Кількість переглядів: 2098

Громадяни, які бажають з тих чи інших причин розірвати договір оренди земельної ділянки, строк дії якого ще не закінчився.

Чинним законодавством України визначено два шляхи дострокового розірвання договору оренди землі, а саме:

- за згодою сторін;

 -за рішенням суду.

Так, відповідно до статті 651 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 3 статті 31 Закону України «Про оренду землі» визначено, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін.

Отже, щоб розірвати договір оренди земельної ділянки за згодою сторін, необхідно надіслати орендареві пропозицію про розірвання договору. У разі його ствердної відповіді договір оренди землі буде розірвано.

У разі розірвання договору оренди землі за погодженням сторін кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону.

Якщо ж орендар відмовиться від розірвання договору, єдиним способом його дострокового припинення є звернення до суду. Але, можливе воно лише у визначених законом випадках.

Зокрема, договір оренди може бути розірваним судом у разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України «Про оренду землі». Наприклад, коли орендар використовує земельну ділянку не за цільовим призначенням згідно з договором оренди; не дотримується екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, не додержується державних стандартів, норм і правил; не дотримується режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються; не вносить своєчасно орендну плату.

Також, суд може розірвати договір у випадку невиконання сторонами обов’язків, передбачених умовами самого договору. До прикладу, якщо орендар передав землю в суборенду без дозволу орендодавця, а умовами угоди такий дозвіл вимагається.

Підставою для розірвання договору є випадкове знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також виникнення підстав, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України (порушення прав власників суміжних земельних ділянок, правил добросусідства, руйнування геодезичних знаків, протиерозійних споруд, мережі зрошувальних і осушувальних систем тощо).

Якщо жодних підстав для дострокового розірвання договору оренди земельної ділянки немає, єдине, що залишається - очікувати завершення строку оренди.

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:
Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000, м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 
Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –
0-800-213-103 (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)
Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь