A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

 ВИТТЯГ З ПОСТАНОВИ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ГОЛОВНОГО ДЕРЖАВНОГО САНІТАРНОГО ЛІКАРЯ УКРАЇНИ

Дата: 17.03.2021 13:55
Кількість переглядів: 586

 

04.08.2020  № 44

Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби (COVID-19)

 

ТИМЧАСОВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ  щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби (COVID-19)

1. Потенційний ризик передачі SARS-CoV-2 через контакт з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженим випадком коронавірусної хвороби (COVID-19) вважається низьким і може бути пов'язаний:

1) з прямим контактом із тілом померлої особи або фізіологічними рідинами, в яких присутній вірус SARS-CoV-2;

2) з прямим контактом із забрудненими об'єктами.

2. Особи, які безпосередньо контактують з тілами померлих від коронавірусної хвороби (COVID-19) осіб (підозра або підтверджений випадок), повинні використовувати засоби індивідуального захисту для уникнення ризику інфікування через контакт з фізіологічними рідинами хворого, контамінованими поверхнями та предметами. Мінімальний набір засобів індивідуального захисту: рукавички та водостійкий ізоляційний халат із довгими рукавами. Додатково рекомендовано використовувати медичну маску, окуляри або захисний щиток та шапочку медичну одноразову.

3. Заходи з підготовки тіла померлої особи до поховання повинні виконуватися з використанням відповідних стандартних заходів безпеки та засобів індивідуального захисту, що дозволяють уникнути ризику інфікування через контакт.

4. Підготовка тіла померлої особи до поховання чи кремації:

1) підготовка тіла померлої особи до панахиди та/або поховання (кремації) повинні виконуватися з використанням відповідних стандартних заходів безпеки та із застосуванням засобів індивідуального захисту, що дозволяють уникнути ризику інфікування через контакт;

2) тіла померлих мають бути оброблені дезінфекційним розчином;

3) при надмірному утворенні рідини тіло померлого може бути поміщено в герметичний пакет-мішок;

4) родичі та близькі, які бажають бачити тіло померлого, допускаються до нього виключно після його підготовки до поховання та повинні бути проінструктовані щодо заборони торкатися відкритих ділянок тіла та обрядових поцілунків при видачі тіла;

5) до ритуальних обрядів перед похованням, що проводяться в приміщеннях, допускаються особи з розрахунку не більше 1 особи на 5 квадратних метрів та забезпечення дистанціювання у 1,5 метри;

6) поховання (кремація) тіла здійснюється у щільно закритій труні;

7) органи місцевого самоврядування, утворені ними спеціалізовані комунальні підприємства здійснюють облік осіб, які були присутні під час поховання із зазначенням дати і часу перебування: прізвище, ім'я, по батькові, адреси проживання, контактного номеру телефону.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь