A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

ЗАПИТАННЯ – ВІДПОВІДІ

Дата: 19.04.2021 08:21
Кількість переглядів: 1754

 


Мені призначили дострокову пенсію як матері дитини з інвалідністю в 50 років. Після цього я не працювала. У квітні 2021-го мені виповниться 60 років. Чи буде мені призначено пенсію у зв’язку з досягненням пенсійного віку?

Згідно з пунктом 3 статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, мають право на дострокову пенсію за віком після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше як 15 років.

Пенсію за віком, зокрема призначену достроково, призначають матерям довічно. Перепризначення пенсії у зв’язку з досягненням загальновстановленого пенсійного віку законодавством не передбачено.

 Допоможіть розібратися у питанні. Чому до мого страхового стажу не враховано період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та трирічний період, з 2011 по 2014 рік, декретної відпустки по догляду за дитиною 18.06.2011 р.н.? Для з’ясування причин, чому так сталося, співробітники Пенсійного фонду направили мене до міського управління соціального захисту населення. Отримала відповідь, у якій було зазначено таке: «15.07.2011 Ви звернулись до управління з письмовою заявою та комплектом документів стосовно призначення допомоги при народженні дитини. Заяву було розглянуто та прийнято рішення про призначення допомоги при народженні дитини. Звертаємо Вашу увагу, що при зверненні 15.07.2011 до управління стосовно призначення допомоги при народженні дитини, Вас було повідомлено про можливість призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, про що свідчить Ваш особистий підпис у заяві. Оскільки, протягом 2011–2014 років з письмовою заявою та пакетом документів щодо призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку Ви до управління не звертались, правові підстави для нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за вказаний період відсутні».

           У статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. І це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески.
         Перелік осіб, які є застрахованими, наведено у статті 11 Закону 1058, пунктом 8 якої передбачено, що особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Страхувальниками цих осіб є органи, які виплачують відповідну допомогу.
       Відповідно до законодавства, до 01.07.2013 жінки в період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не підлягали загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Тільки з 01.07.2013 їх віднесли до кола застрахованих осіб, і з цієї дати зазначену відпустку зараховують до страхового стажу. Тому період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у 2011 році (а це близько 70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 — після) не буде зараховано до Вашого страхового стажу.
        Разом з тим сплату страхових внесків (єдиного внеску) за осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, запроваджено з 01.01.2005 і з цього часу її зараховують до страхового стажу, але за умови належного оформлення такої відпустки.
        Згідно з відповіддю управління соціального захисту населення Ви подали необхідні документи для оформлення та виплати одноразової допомоги при народженні дитини, але це не означає автоматичне оформлення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.
       Заява про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку подається окремо. Судячи з відповіді УСЗН, Ви такої заяви не подавали.
       Тому позиція Пенсійного фонду та управління соціального захисту щодо відмови у зарахуванні до страхового стажу періоду декретної відпустки по догляду за дитиною до 3-х років правомірна. Період з 2011 по 2014 не буде включений до Вашого страхового стажу.

 Одержую пенсію за віком у розмірі 1900 грн. Нещодавно помер мій чоловік. Чи маю я право перейти на його пенсію? Чи збільшиться розмір моєї пенсії, якщо він одержував 2600 грн?

      Відповідно до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.

      Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається на одного непрацездатного члена сім’ї в розмірі 50% пенсії за віком померлого годувальника. Розмір призначеної пенсії не може бути меншим за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

      Особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором (стаття 10 Закону 1058).

     У Вашому випадку переходити на пенсію у зв’язку з втратою годувальника недоцільно, оскільки 50% пенсії годувальника менше за розмір пенсії, котру Ви одержуєте.

 З 1998 по 2003 рік я навчався на стаціонарі в Чернігівському державному педагогічному університеті імені Т. Г. Шевченка і отримав спеціальність вчителя історії. Навчався на бюджетній основі. Чи ввійде навчання в університеті в трудовий стаж?

        Так, період навчання в інституті протягом 1998—2003 років увійде до Вашого загального страхового стажу при призначенні Вам пенсії за віком, оскільки періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

         Статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» було передбачено зарахування до стажу часу навчання, зокрема, у вищих навчальних закладах.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь