A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років.

Дата: 11.08.2021 12:00
Кількість переглядів: 6969

Фото без опису

На сьогодні актуальним серед неповнолітніх осіб та взагалі серед населення залишається питання надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років. Детальніше про це розповідає фахівчиня Талалаївського бюро правової допомоги Ніжинського місцевого центру з надання БВПД Аліна Кошка.

За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Однак, це право може бути реалізоване лише при волевиявленні двох осіб - жінки та чоловіка. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Заява про надання права на шлюб має розглядатися судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільного процесуального кодексу України, така справа є підсудною за місцем проживання заявника.

Тобто, заявнику при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу необхідно пред’явити рішення суду про надання права на шлюб, що набрало чинності, або звертатися з такою заявою після досягнення шлюбного віку.

Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

• вагітність;

• фактичне створення сім'ї;

• народження дитини.

Документи необхідні для реєстрації шлюбу

Заява про надання права на шлюб (у заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу). У заяві доцільно зазначати, чи не існує обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, котрі передбачені ст. 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення), а також, що нареченим відомо про сімейний стан один одного і наявність дітей.

До заяви про надання права на шлюб необхідно додати:

ü Копію паспортних даних та ідентифікаційного коду заявника;

ü Копію паспортних даних та ідентифікаційного коду особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу;

ü Копію паспортних даних та ідентифікаційного коду законного представника заявника (оскільки про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника);

ü Копію свідоцтва про народження заявника;

ü Копію довідки про склад сім’ї заявника;

ü Копію довідки з медичного закладу про вагітність (за наявності);

ü Копію відповіді (відмови) органу ДРАЦС щодо реєстрації шлюбу;

ü Копію довідки з місця навчання (за наявності);

ü Квитанцію про сплату судового збору (судовий збір по заявах у справах окремого провадження становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, станом на 2021 рік судовий збір за подання заяви про надання права на шлюб становить – 454 грн.);

ü Копію заяви з додатками для сторін по справі.

Даний перелік не є вичерпним і може бути доповнений іншими доказами.

Важливо!

Згідно ст. 14 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоловіком особисто подається заява до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Тобто, особи, які вступають в шлюб, не можуть бути обмежені у виборі місця реєстрації шлюбу. Суд тільки надає особам право на шлюб та не може обмежити місцем його реєстрації.

Негайне виконання рішення суду у справах про надання права на шлюб законодавчо не передбачено. Неповнолітня особа, відносно якої судом прийняте рішення про про зниження шлюбного віку, має право не скористатись наданим їй правом та у будь-який момент до реєстрації шлюбу відмовитись від його реєстрації.

Довідково!!

Шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу. За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку. У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

Нормативна база:

Відповідно до ст.22 Сімейного Кодексу України шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

Згідно ст. 23 Сімейного Кодексу України передбачено, що право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Згідно ч.1 ст. 24 Сімейного кодексу України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка.

Згідно ч.1 ст. 27 Сімейного кодексу України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Відповідно до роз'яснень, викладених у п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 р. № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним і поділ спільного майна подружжя" заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб повинна розглядатися судом в окремому провадженні. При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої особи, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови у задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Згідно п. 16 частини 2 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні затверджених в Міністерстві юстиції України 18.10.2000 р. № 52/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.10.2000 р. № 719/4940, зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України від 24.12.2010 № 3307/5, державна реєстрації шлюбу з особою, якій відповідно до Сімейного Кодексу України знижено шлюбний вік, проводиться на загальних підставах. У цьому випадку особа, яка не досягла шлюбного віку, при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу пред’являє паспорт або паспортний документ та копію рішення суду про надання права на шлюб.

 

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:
Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000, м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –
0-800-213-103 (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)
Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь