A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Визначення додаткового строку для прийняття спадщини

Дата: 12.01.2022 15:26
Кількість переглядів: 1283

Фото без описуЗаконодавець встановив строк, протягом якого спадкоємець після смерті спадкодавця може реалізувати свої спадкові права та звернутись до нотаріуса з відповідною заявою про прийняття спадщини.

Так, законом передбачено шестимісячний строк для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

Часом відкриття спадщини є день смерті особи (ч. 2 ст. 1220 Цивільного кодексу України).

Є непоодинокі випадки, коли спадкоємець з тих чи інших причин пропускає шестимісячний строк для прийняття спадщини, і звертається до нотаріуса із заявою несвоєчасно. Наслідком пропуску строку для прийняття спадщини є відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину. У випадку неподання заяви про прийняття спадщини протягом шести місяців, спадкоємець вважається таким, що не прийняв її.

Отже, який порядок дій у випадку пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини?

Положення спадкового права визначають два шляхи «вирішення проблеми»:

1. Позасудовий.

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (ч. 2 ст. 1272 Цивільного кодексу України).

Отже, позасудовий порядок прийняття спадщини після пропущення строку можливо застосувати за наявності згоди інших спадкоємців, які прийняли спадщину

Згода спадкоємців повинна бути викладена у письмовій формі і подана нотаріусу до видачі свідоцтва про право на спадщину.

2. Судовий.

За відсутності письмової згоди спадкоємців або ж у випадку відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, має право звернутись до суду з позовною заявою, зазначивши причини пропуску строку (ч. 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України), та надати докази на підтвердження поважності причин пропуску строку.

У разі визнання причин пропуску строку поважними, суд визначає спадкоємцю додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Зазвичай додатковий строк може становити від 1 до 3 місяців.

Враховуючи те, що одним із найрозповсюдженіших способів визначення додаткового строку для прийняття спадщини є звернення до суду з позовом, у цій статті розглянемо, які причини пропуску строку суд визнає поважними/неповажними з огляду на судову практику національних судів.

Так, поважними причинами пропуску строку визнаються:

1. Гостре раптове захворювання у сукупності з незначним терміном пропуску строку (Постанова КЦС ВС від 23.11.2020 у справі № 315/714/19).

2. Необізнаність спадкоємця про наявність заповіту (Постанова КЦС ВС від 17.03.2021 у справі № 308/4272/19; від 22.02.2021 у справі № 644/7785/19).

3. Перебування особи на стаціонарному лікуванні протягом значної частини встановленого законом строку для прийняття спадщини (Постанова КЦС ВС від 02.12.2021 у справі № 758/8342/19).

4. Перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України (Постанова КЦС ВС від 17.03.2021 у справі № 638/17145/17).

Не вважаються поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини:

1. Відбування покарання в місцях позбавлення волі (Постанова КЦС ВС від 25.02.2021 у справі № 712/4362/18).

2. Незнання про смерть спадкодавця (Постанова КЦС ВС від 28.07.2021 у справі № 686/8011/18).

3. Хвороба дітей спадкоємця, оскільки заяву про прийняття спадщини спадкоємець подає особисто або надсилає поштовим зв'язком. Лише хвороба спадкоємця, а не членів його сім'ї, розглядається як поважна причина пропуску строку для прийняття спадщини (Постанова КЦС ВС від 12 листопада 2018 року по справі № 136/200/17).

4. Перебування у депресії у зв’язку зі смертю спадкодавця (Постанова КЦС ВС від 20.01.2021 у справі № 752/11156/18-ц).

5. Похилий вік та відсутність необхідних юридичних знань (Постанова КЦС ВС від 05.12.2018 у справі №756/2764/15-ц).

6. Проживання за кордоном (Постанова КЦС ВС від 15.02.2021 у справі № 569/12599/18; від 11.02.2019 у справі № 460/2967/15-ц).

Наведений вище перелік поважних/неповажних причин пропуску строку для прийняття спадщини не є вичерпним. Вирішуючи питання поважності причин пропуску шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини, суд визначає причини пропуску строку в конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Отже, звертаючись з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, позивач повинен довести в суді ту обставину, що обставини, за яких він пропустив строк для прийняття спадщини є поважними.

При цьому, варто зауважити, що зазначення по тексту позовної заяви причин пропуску строку – не достатньо. Спадкоємець який просить суд встановити додатковий строк повинен за допомогою доказів довести наявність обставин, на які він посилається в обґрунтування своїх вимог. Саме позивач повинен довести ті обставини, на які він посилається як на підставу своїх вимог (ст. 81 ЦПК України).

До прикладу, якщо позивач вказує що він не міг звернутись до нотаріуса із заявою у зв’язку з хворобою, то в такому випадку до позовної заяви необхідно долучити медичну документацію, яка підтверджуватиме що в період з дати смерті спадкодавця до закінчення шестимісячного строку у спадкоємця була тяжка хвороба, яка унеможливила його звернення до нотаріуса.

Якщо у позивача була захворюваність, яка тривала незначний проміжок часу (наприклад тиждень, місяць або два) в період шестимісячного строку, то така причина навряд чи може вважатися поважною, адже у суду виникне логічне запитання, чому спадкоємець не звернувся до нотаріуса із заявою до або після захворюваності? Хвороба може визнаватись поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини, якщо вона була тяжкою (наприклад, позивач не міг ходити тощо).

У разі не доведення позивачем поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини, суд відмовляє у задоволенні позову. То ж, радимо перед тим як йти до суду, «підкріпитися» доказовою базою та належним чином обґрунтувати свої позовні вимоги.

 

 

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:
Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000, м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –
0-800-213-103 (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)
Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь