A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Шановні мешканці, нагадуємо вам про небезпеку ботулізму!

Дата: 17.06.2022 11:01
Кількість переглядів: 976

Фото без описуЩороку в Україні реєструються випадки ботулізму. Це захворювання реєструється майже в усіх регіонах України.

Ботулізм - гостре важке харчове отруєння, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять мікробний токсин ботулінум.

Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів – овочів і навіть фруктів. При відсутності повітря в товщі харчових продуктів бацили ботулізму в процесі своєї життєдіяльності виробляють токсини які за силою своєї дії на організм людини і тварин є найсильнішою отрутою. При цьому заражені продукти, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від нормальних, тому й не є підозрілими щодо їхньої якості.

Основною властивістю ботулотоксину є висока стійкість до дії ферментів, що знаходяться в шлунковому соку, до низьких температур, до консервантів. В той же час, токсин нестійкий до високих температур (кип'ятіння, стерилізації).

Захворювання ботулізмом починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються очні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Хворі втрачають голос, ковтання стає важким або зовсім неможливим. Головним, що вражає токсин ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика.

Звертаємо особливу увагу, що при перших симптомах необхідно терміново звернутись за медичною допомогою.

Не займайтесь самолікуванням!

Лікування: тільки негайна госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки.

Закликаємо вас відмовитись самостійного приготування в домашніх умовах риби (соленої, в’яленої чи копченої). Також  не купуйте і не вживайте виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солену рибу й інші продукти харчування, придбані в місцях несанкціонованої торгівлі та у приватних осіб.

 Бережіть себе та своїх близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь