A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Що роботи, якщо після смерті людини у спадок залишається не тільки майно, а й непогашений кредит? Чи приймати спадщину у такому випадку?

Дата: 18.10.2022 09:43
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

Законодавство чітко встановлює у статті 1218 Цивільного кодексу України, що до складу спадщини входять усі права і обов‘язки, які належать спадкоємцеві на момент відкриття спадщини та не припинились внаслідок його смерті. Це означає, що неможливо прийняти спадщину частково, прийнявши лише майно і відмовившись від кредитних зобов‘язань.

Разом з тим також передбачено, що спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині ( частина 1 статті 1282 Цивільного кодексу України). Тобто, погашати отриманий у спадок кредит ви зобов‘язані, але платити за кредитом ви будете не більше ніж вартість отриманого у спадок майна.

Розглянемо приклади:

До складу спадщини входить квартира та кредит з боргом 5 000 грн. Ви можете або прийняти весь масив спадкового майна, квартиру і борг, або повністю відмовитись від спадщини. Приймаючі спадок ви мажте погасити боргові зобов‘язання, кредит з боргом у 5 000 грн, та отримаєте у власність квартиру.

До складу спадщини входить стара машина та кредити з боргом у 100 000 грн., що необхідно погасити, складає значно більшу суму, ніж це авто, то в принципі варто задуматися, чи є сенс в прийнятті та оформленні того спадку.

В свою чергу, відповідно до закону, кредитор може пред'явити свої вимоги по погашенню боргу спадкодавця лише до тих спадкоємців, які прийняли спадщину.

У випадку, коли ви приймаєте спадщину, обтяжену кредитними зобов'язаннями, перед вами завжди стоїть вибір прийняття чи неприйняття такого спадку.

Разом з тим, варто пам‘ятати «автоматичне» прийняття спадщини, що передбачене у статті 1268 Цивільного кодексу України, у випадку спільного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, ви вважаєтесь таким, що прийняв спадщину, якщо протягом передбаченого законом строку для прийняття спадщини, він не заявив про відмову від неї. Таким чином, якщо ви стоїте перед вибором, приймати спадок з боргом по кредиту чи відмовитись від прийняття. Та все ж таки вирішите відмовитись, вам потрібно в обов'язковому порядку подати заяву про відмову від вказаної спадщини.

Хочу нагадати, що законом передбачено строк для прийняття спадщини місяців з дня смерті особи( стаття 1270 Цивільного кодексу України), але у зв‘язку з введенням в Україні воєнного стану, перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на місяці, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 р. № 719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь