A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»

Дата: 12.12.2022 08:40
Кількість переглядів: 219

Більше трьох років діє пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». За цей час досвід її реалізації різниться по областях нашої країни, але більше ніж 180 неповнолітніх отримали шанс на нове майбутнє, суд звільнив їх від кримінальної відповідальності, а потерпілі отримали відшкодування збитків.

Початок реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»: що і як?

Реалізація Програми відновлення для неповнолітніх розпочалася у 2019 році у шести регіонах України: Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. За підсумками реалізації пілотного проєкту у квітні 2020 році Програма відновлення для неповнолітніх була поширена на усю територію України. Зокрема, у 2020 році до пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» доєдналася Сумщина*.

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»** ґрунтується на концепції відновного підходу у кримінальних провадженнях щодо кримінальних проступків та нетяжких злочинів, вчинених неповнолітніми, і передбачає організацію комунікації між такими неповнолітніми й потерпілими від вчинених ними правопорушень.

Історія виникнення пілотного проєкту.

Метою традиційного карального правосуддя є покарання винуватого або виправдання невинуватого. Натомість, відновне правосуддя спрямоване на відновлення порушених соціальних зв’язків шляхом усунення шкоди, нанесеної потерпілій особі, й примирення на цій підставі потерпілої особи та правопорушника. Ідея відновного правосуддя полягає в тому, що будь-яке правопорушення має спричинити зобов’язання правопорушника залагодити шкоду, заподіяну потерпілій особі. А держава та соціальне оточення потерпілої особи й правопорушника мають створити для цього необхідні умови.

Протягом останніх тридцяти років світова спільнота все частіше звертається до понять «відновне правосуддя», «медіація» та «примирення». Причому, згадані терміни знайшли своє відображення і були закріплені у безлічі нормативних актів різних організаційних структур як європейського, так і світового рівня.

Термін «відновне правосуддя» походить від англійського словосполучення restorative justice. Це не вид правосуддя в традиційному розумінні цього слова, а можливість для учасників кримінального правопорушення – потерпілого і неповнолітнього правопорушника (далі – неповнолітній) – взяти безпосередню участь у вирішенні питань, пов’язаних із наслідками вчиненого кримінального правопорушення та запобіганням вчиненню неповнолітнім нових кримінальних правопорушень у майбутньому.

За визначенням Тоні Маршала, фахівця з програм примирення, «відновне правосуддя – це процес, у ході якого всі сторони, залучені до події злочину, приймають спільне рішення про те, як можна виправити наслідки того, що сталося, і запобігти повторенню подібного в майбутньому».

Основними принципами програм примирення потерпілих та правопорушників (медіації у кримінальних справах) є:

Добровільність. Процес примирення може відбуватися лише за умови добровільної згоди сторін на участь у ньому. Як потерпілий, так і правопорушник можуть відмовитись від цієї процедури на будь-якому її етапі.

Конфіденційність. Усі учасники програми примирення потерпілих та правопорушників беруть на себе зобов’язання не поширювати будь-яку інформацію, що стала їм відома під час програми без згоди іншої сторони; медіатор також не може повідомляти представникам системи кримінального правосуддя про те, що саме відбувалось під час медіації. Єдиний документ, який може бути використано під час розгляду кримінальної справи в суді, – це угода про відшкодування завданої шкоди та примирення сторін.

Активна участь сторін (потерпілої особи і правопорушника).

Як працює пілотний проєкт?

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення може бути застосована у разі:

  • наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області розпочав розробку інформаційних матеріалів.

 

Довідково:

 

* https://bit.ly/3qwJLgC 

**Спільний наказ Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» № 172/5/10 був підписаний 21 січня 2019 року. Зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 січня 2019 року за № 87/33058.

 

Програма відновлення для неповнолітніх впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Програма відновлення для неповнолітніх ґрунтується на відновному підході у кримінальних провадженнях щодо злочинів невеликої та середньої тяжкості, вчинених неповнолітніми, і передбачає організацію комунікації між такими неповнолітніми й потерпілими від вчинених ними правопорушень особами з метою виправлення заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх з кримінального процесу з обов’язковим вжиттям заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь