Пам’ятка сільськогосподарського товаровиробника щодо пожежної безпеки під час проведення збирання врожаю
Підготовка персоналу, оснащення та перевірка техніки:
вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі перевіряються на відповідність відрегульованим системам живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також на оснащення справними іскрогасниками, обладнання первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі – одним вогнегасником та однією штиковою лопатою.
Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах проходять протипожежний інструктаж.
Корпуси тракторів/комбайнів перевіряються на наявність заземлювального металевого ланцюга (10 см), який торкається землі.
Перед початком робіт:
1) в місцях прилягання площ збирання до лісових смуг, автомобільних шляхів та залізниць проводиться обкошування і оборювання полів шириною не менше 4 м;
2) поля розбиваються на ділянки площею до 50 га. Ділянки розділяються прокосами шириною не менше 8 м. Посередині прокосів проорюється смуга шириною не менше 4 м;
3) тимчасові польові стани розташовуються на очищених
від стерні майданчиках, не ближче 100 м від площ збирання, токів. Майданчики польових станів та зернотоків оборюються смугою шириною
не менше 4 м;
4) збиральна техніка заправляється пальним за межами поля на відстані від 30 м при вимкнутих двигунах;
5) за необхідності збиральні машини і агрегати ремонтуються на відстані 30 м від площ збирання та інших посівів;
6) облаштовуються місця заправки пожежних автоцистерн (бочки) водою з найближчих джерел водопостачання;
7) радіатори двигунів, вали бітерів, соломонабивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли й деталі збиральних машин своєчасно очищуються від пилу, соломи та зерна;
8) при збиранні врожаю на полях з площею понад 25 гектарів наявні трактори з плугом на випадок пожежі.
У разі виникнення пожеж звертатись за телефонами 101, 112 цілодобово.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)