-
-

Зміна цільового призначення земельних ділянок під час війни

Дата: 09.08.2023 09:48
Кількість переглядів: 1089

Фото без опису    По зміні цільового призначення все залишилось процедурно так, як було і до війни.

    Приклад з практики: В замовника був садовий будинок та земельна ділянка з цільовим призначенням для індивідуального садівництва. Для того, щоб була можливість зареєструвати місце проживання - потрібно було змінити статус будинку (перевести з садового в житловий). Але це тільки пів справи, тому що цільове призначення земельної ділянки теж потрібно змінювати, щоб в майбутньому не мати проблем з продажем чи даруванням такої нерухомості.

    Ми проаналізували містобудівну документацію, отримали витяг та надалі розробили землевпорядну документацію для зміни цільового призначення.

    Наразі, обмежень при зміні цільового призначення під час дії військового стану немає, є навпаки - додаткові можливості, коли не потрібно змінювати цільове для реалізації таких намірів.

    Наприклад, розміщення тимчасових споруд для тимчасового проживання та обслуговування внутрішньо переміщених осіб, а також інженерних мереж, необхідних для функціонування таких споруд, можливе без зміни цільового призначення на земельних ділянках усіх категорій земель. Крім земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, земель лісогосподарського призначення.

    Зміна цільового призначення земельної ділянки для таких цілей здійснюється:

  • без розроблення документації із землеустрою;
  • без дотримання правил співвідношення між видом цільового призначення земельної ділянки та видом функціонального призначення території (за деякими винятками);
  • без сплати втрат лісогосподарського виробництва для розміщення виробничих потужностей підприємств, що релокуються із зони бойових дій (у тому числі тих, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави).

    Рішення про встановлення або зміну цільового призначення земельної ділянки в такому випадку приймається на підставі мотивованого висновку уповноваженого органу містобудування та архітектури, в якому зазначається можливість такого розміщення об'єктів.

    Все це - лише приклади того, як ситуація впливає на можливість придбати, продати, орендувати або провести інші дії з земельною ділянку різних призначень в Україні.

 

Середино-Будське бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь