A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Стан пожежної безпеки на території Зноб-Новгородської громади. Пам'ятка правил пожежної безпеки

Дата: 05.01.2024 10:02
Кількість переглядів: 79

Фото без описуЗа 12-ть місяців 2023 року на території Зноб-Новгородської СТГ взято на облік 28 пожеж, порівнюючи з аналогічним періодом 2022 року 12 пожеж. Відбувається збільшення на 16 випадків (+114,3%).

На території смт. Зноб-Новгородське трапилось 8 пожеж. Прямі збитки від пожеж склали приблизно 1 млн 612 тис. грн. На території сільських населених пунктів Зноб-Новгородської СТГ відбулося 20 пожеж, в результаті яких 2 людини загинуло та 2 людини було травмовано. Прямі збитки від пожеж склали приблизно 757 тис. грн. В результаті пожеж було знищено/пошкоджено 35 будівель (споруд) та 7 од. автотранспортної техніки. Врятовано 43 будівлі (споруди).

Найбільша кількість пожеж виникла через потрапляння боєприпасів, їх уламків, внаслідок бойових дій – 11 пожеж, через необережне поводження з вогнем - 5 пожеж, через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок виникло 5 пожеж, по причині порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей, теплогенеруючих агрегатів та установок - 7 пожеж.

 

Перевірка та підтримка пожежної безпеки вдома

Перш за все, регулярна перевірка пожежної сигналізації та детекторів диму є ключовим елементом пожежної безпеки. Переконайтеся, що всі датчики працюють належним чином шляхом проведення тестів та заміни батарейок, якщо потрібно. Крім того, періодично перевіряйте електричні системи у Вашому будинку, звертаючи увагу на електропроводку, розетки та вимикачі. Також не забувайте очищати систему вентиляції, оскільки забруднені вентиляційні канали можуть сприяти поширенню пожежі.

Причиною більшості пожеж стає необережне поводження людей з вогнем – це не загашені сірники і недопалки, підпали торішньої трави. Такі дії становлять загрозу не тільки для ваших будинків, але і для ліній електропередач, нормального функціонування підстанцій.

 

Правила пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок

Джерелом загоряння при порушенні правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок є коротке замикання, перевантаження, великі перехідні опори тощо.

Серед причин виникнення пожеж, що пов’язані з електромережами, найбільш розповсюдженими є:

  • коротке замикання. Воно виникає під час надмірних чи тривалих перевантаженнях або через механічне пошкодження ізоляції між дротами. При цьому різко збільшується сила струму і кількість тепла, що призводить до загоряння ізоляції і горючих предметів, що знаходяться поруч з розплавленими частками металу провідника.
  • поганий контакт. Виникає через послаблення або окислення контакту і призводить до ослабленню сили стуму. Запобіжники в такому випадку не спрацьовують. Через це виникає місцевий перегрів, що може призвести до пожежі.
  • перевантаження мережі. Виникає під час одночасного підключення електроприладів з більшою загальною потужністю, ніж та, на яку розрахована мережа. Тривалі  перевантаження призводять до руйнування ізоляції, виникнення короткого замикання та пожежі.

У більшості випадків виникненню пожежі можна й необхідно запобігти. Тому під час користування електричними приладами в побуті потрібно дотримуватися наступних правил:

  • прилади захисту (автоматичні вимикачі та пробкові запобіжники) повинні бути справними та мати сертифікати відповідності заводу-виробника;
  • необхідно слідкувати за станом ізоляції електропроводів електроприладів, забезпечуючи їхній своєчасний огляд, виявлення пошкоджень та ремонт;
  • не використовувати в побуті саморобні електроприлади;
  • виключити можливість доступу дітей до електроприладів та відкритих розеток;
  • бути обережними при користуванні електроприладами у вологих приміщеннях та у приміщеннях із земляною, цегляною і бетонною підлогою;
  • телевізори, побутові електроприлади та апаратура повинні  вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з’єднань та електророзеток заводського виготовлення;
  • відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів та будівельних конструкцій має становити не менше 0, 25 м.

Саме тому категорично забороняється:

1. Прокладати електричні проводи і кабелі транзитом через пожежовибухонебезпечні зони.

2. Експлуатувати кабелі і проводи з ізоляцією, що пошкоджена або втратила в процесі експлуатації захисні властивості.

3. Залишати без нагляду кабелі та проводи з неізольованими струмопровідними частинами.

4. Застосовувати саморобні подовжувачі.

5. Застосовувати для опалення приміщення нестандартне (саморобне) електронагрівальне обладнання або лампи розжарювання.

6. Користуватися пошкодженими розетками, вимикачами та іншими електровиробами.

7. Підвішувати світильники безпосередньо на струмопровідні проводи, обгортати електролампи і світильники папером, тканиною та іншими горючими матеріалами, експлуатувати їх зі знятими ковпаками (розсіювачами).

8. Використовувати електроапаратуру та прилади в умовах, що не відповідають вказівкам (рекомендаціям) підприємств-виробників.

9. Залишати без нагляду увімкнені в електромережу нагрівальні прилади (праски, чайники тощо) без негорючих підставок.

10. Використовувати вимикачі, штепсельні розетки для підвішування одягу та інших предметів, заклеювати ділянки електропроводки папером чи тканиною.

11. Використовувати побутові електронагрівальні прилади (праски, чайники тощо) без негорючих підставок.

Для гасіння електроприладів, які перебувають під напругою, можна використовувати тільки пісок, вуглекислотні та порошкові вогнегасники. Ці вогнегасники застосовують для гасіння електроустановок та електрообладнання, що перебувають під напругою до 1000 В, з відстані не менше 1 м. Непридатними для гасіння електрообладнання під напругою є водяні та водопінні вогнегасники.

 

Правила пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей, теплогенеруючих агрегатів та установок

Порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей, теплогенеруючих агрегатів та установок призводить до загоряння. Неправильне влаштування та несправність нагрівальних печей та димарів є порушенням правил пожежної безпеки при експлуатації печей. Порушенням правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації теплогенеруючих агрегатів та установок є недолік конструкції та виготовлення теплогенеруючих агрегатів та обладнання, порушення правил монтажу теплогенеруючих агрегатів та обладнання, а також порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації.

Під час експлуатації пічного опалення НЕОБХІДНО:

  • Перед початком, а також впродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі – не рідше одного разу на три місяці;
  • відстань від печі до меблів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів – не менше 1,25 м;
  • біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5×0,7 м;
  • усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
  • печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій відповідно до вимог будівельних норм;
  • попіл й шлак, шо їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.

При користуванні печами ЗАБОРОНЕНО:

  • розпалювати їх легкозаймистими та горючими рідинами;
  • використовувати для обігріву несправні та не відремонтовані опалювальні печі;
  • сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;
  • зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;
  • розмішувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
  • проводити розпалення печей дровами, довжина яких перевищує розміри топки;
  • здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;
  • виносити та викидати гаряче вугілля ближче 15 метрів від будівель;
  • зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці; – використовувати вентиляційні та газові канали як димоходи;
  • влаштовувати в якості димової труби металеві та азбестові труби;
  • прокладати димоходи (борови) опалювальних печей по горючих основах;
  • закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;
  • топити печі під час проведення у приміщеннях масових заходів;
  • доручати розпалювання печі та нагляд за нею дітям.

Правила користування генераторами та обігрівачами

  • Так перед використанням газових туристичних пальників слід перевірити цілісність балончика, наявність вентиляції. Самі балончики необхідно тримати у темному прохолодному приміщенні
  • При користуванні свічками, рекомендуємо: не залишати їх запаленими без нагляду, не палити до кінця – залишати недогарок довжиною 2-3 см, а також тримати на безпечній відстані від горючих матеріалів. Використовуйте невисокі, стійкі, металеві свічники.
  • Що стосується електрогенераторів, то їх радять розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.
  • "Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) – мінімум 6 метрів. Допускається встановлення електрогенератора біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.
  • Перед пуском генератора перевірте стан електропроводки та усуньте пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора слід заземлити", – йдеться у повідомленні МВС.
  • Забороняється заправка генератора в працюючому або не охолодженому двигуні.
  • У разі загоряння генератора необхідно негайно повідомити про це ДСНС за телефоном 101 і назвати місцеперебування об’єкта, вказати місце виникнення загоряння, обставини пожежі, наявність людей, назвати своє прізвище.

Для гасіння такої пожежі слід використовувати вогнегасник порошкового або вуглекислотного типу. Робити це необхідно на відстані не менше 1 м від електроустановки.

У разі, якщо згасити вогонь своїми силами не виходить, необхідно терміново повідомити про пожежу в пожежну службу за номером «101». Повідомити своє прізвище, точну адресу, сказати, що і де горить.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь