-
-

ПЕРШІ ОБРОБКИ В САДУ - ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАХИСТУ

Дата: 18.02.2024 09:01
Кількість переглядів: 282

Фото без опису🏡Температура повітря активно зростає, тому багато садівників проводять перші обробки в садах.

👩‍🌾Ранньовесняні обробки у саду – це заходи, які допоможуть у подальшому стримати бурхливий розвиток хвороб та шкідників. Тому застосування перших викорінюючих обробок одразу після відновлення вегетації матиме вирішальне значення в успішності всієї системи захисту саду протягом сезону. У першу чергу, це контроль зимуючих стадій шкідників та профілактика розвитку парші та бактеріальних хвороб.

👉Перед обробкою дерев навесні проти шкідників та хвороб, слід виконати такі підготовчі роботи: після танення снігу прибрати залишки торішнього листя; побілити дерева, якщо це не було зроблено восени; виконати санітарну і проріджувальну обрізку всіх плодових дерев із обов’язковою дезінфекцією відкритих ран. Сухе листя і неприбрані плоди прибирають до обрізки, так як рослинні залишки є місцем зимівлі паразитів, які можуть інфікувати дерева через свіжі рани. При проведенні обрізки видаляють всі обмороження, пошкоджені, старі та ослаблені гілки. Зрізану деревину вивозять чи спалюють, так як в ній також можуть перебувати личинки комах.

💦Весняні обприскування часто допомагають викорінити проблему в зародку, тому перші чотири обробки вважаються основою основ: якщо ви зробите їх за всіма правилами, то позбавите себе безлічі неприємностей.

🌱Перша обробка – ранньовесняна, яка в нашій місцевості проводиться приблизно в середині березня. Однак ми радили б орієнтуватися не на календар, а на стан природи: якщо сніг уже зійшов, температура повітря тримається вдень плюсова, але бруньки на деревах ще не прокинулися – саме час для обробки саду від шкідників і збудників хвороб, які перезимували і тільки починають прокидатися.

💦Для першого ранньовесняного обприскування садівники найчастіше використовують тривідсоткову бордоську рідину (суміш води, вапна та мідного купоросу), розчин залізного купоросу.

Мідь – чудовий фунгіцид, що знищує будь-які грибкові інфекції, а карбамід – добриво, яке при обприскуванні проникає у пори дерева та забезпечує його живленням – азотом.

🌳Крім того, після обприскування такою сумішшю дерева на тиждень-півтора уповільнюють свій розвиток, і їхнє цвітіння починається вже після небезпечних заморозків, від яких часто страждають плодові культури.

🌡️Однак майте на увазі, що обробляти дерева та кущі потрібно лише тоді, коли температура повітря буде не нижче за 5 ⁰C.

💦Друга весняна обробка – по зеленому конусу. Наступну обробку потрібно провести по зеленому конусу, тобто коли виткнуться пуп’янки. Можна знову обприскати дерева бордоською рідиною, але вже не тривідсотковою, як вперше, а одновідсотковою, щоб не спалити чутливі бруньки. Можна зробити комплексну обробку баковою сумішшю фунгіциду, що знищує збудників парші, борошнистої роси і моніліозу, та інсектициду.

Який би препарат ви не використовували, розчин слід готувати у суворій відповідності до інструкції, в жодному разі не перевищуючи дозування.

💦Третя обробка – по рожевих пуп’янках. Третє обов'язкове весняне обприскування саду від хвороб та шкідників проводиться по рожевому пуп’янку, тобто коли вже виткнулися, але поки що не розкрилися квіткові бруньки.

Бордоську рідину використовувати вже не можна, але ви можете приготувати бакову суміш із препаратів дозволених до використання офіційним виданням «Перелік пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

💦Четверта обробка – перед розкриванням пуп’янків. Четверту обов'язкову обробку потрібно провести перед цвітінням, коли бутони вже готові розкритися. Для цього існує безліч фунгіцидів широкого спектру дії, що знищують різні грибки, та інсекто-акарицидів, що захищають рослини як від шкідливих комах, так і від кліщів.

👉Правила обробки. Під час обробки потрібно рясно обприскати не тільки стовбур і всі гілки дерева, а й ґрунт у пристовбуровому колі, адже багато збудників захворювань та личиок комах зимують саме у ґрунті, у траві або у листі під деревами.

🫐Не забувайте обробляти і чагарники: смородину, аґрус, малину. Якщо ви обробили дерева і не обробили кущі, то незабаром патогенна флора і паразити перекинуться з кущів на дерева. Але враховуйте, що аґрус і смородина починають вегетацію раніше, ніж плодові дерева, тому обробляти їх потрібно раніше.

☝️Обов'язково міняйте препарати для обробок, не обприскуйте свій сад щороку однією і тією самою речовиною, тому що у паразитів і патогенів може розвинутись звикання.

Бажаємо вам гарних врожаїв!

Департамент агропромислового розвитку Сумської ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь