☀️ВІТАМІН D3 — ЩО ЦЕ ЗА ВІТАМІН І ДЛЯ ЧОГО ВІН ПОТРІБЕН?
Вітамін D (кальциферол) — це один з найважливіших мікронутрієнтів і вітамінів для організму, хоча вітаміном він, по суті, і не є. Справа в тому, що вітамін D, на відміну від інших вітамінів, сам по собі не активний. Він самостійно синтезується в організмі за типом стероїдних гормонів, за допомогою метаболізму з неактивної форми перетворюється в активну, і це відбувається далеко від місця його безпосереднього утворення.
🧑⚕️Для чого потрібен вітамін D3 і чим загрожує його дефіцит, розповість Ігор Литвиновський лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб .
Без вітаміну D3 неможливі такі функції в організмі:
🔹обмін кальцію та фосфору, що забезпечує розвиток кісток і їх нормальний ріст (кальциферол забезпечує профілактику рахіту в дітей);
🔹регуляція мінерального обміну, яка запобігає виникненню остеопорозу;
🔹підвищує м'язовий тонус і забезпечує м'язи ефективним метаболічним обміном, сприяючи їх зростанню й розвитку;
🔹підвищує й зміцнює імунітет;
🔹необхідний для нормального функціонування щитовидної залози;
🔹забезпечує нормальне згортання крові;
🔹регулює серцебиття і підтримує артеріальний тиск у нормі;мереж;
🔹зупиняє і запобігає зростанню ракових клітин і новоутворень;
🔹виступає профілактикою дегенеративних захворювань: хвороби Альцгеймера, старечого слабоумства, порушення когнітивних функцій, депресії у літніх людей, аутоімунних захворювань.
Згідно з офіційними даними ВООЗ, добова норма вітаміну D для профілактики гіповітамінозу D становить:
🔸для дорослих у віці від 18 до 50 років — 600-800 МО (міжнародних одиниць);
🔸для людей, старших за 50 років — 800-1000 МО;
🔸для вагітних— 800-1200 МО;
🔸для дітей від 1 року до 18 років — 600-800 МО;
🔸для дітей від народження до року — 400 МО.
Верхня безпечна межа споживання холікальциферолу на добу для дорослих — 4000 МО.
У людському організмі існує два джерела надходження «вітаміну сонця» — власне, синтез у шкірі під впливом ультрафіолетових променів, а також з продуктів харчування. При гіповітамінозі D і для його профілактики зазвичай приймають препарати холікальциферолу.
Продукти, в яких міститься вітамін D (із зазначенням відсоткового вмісту від добової норми на 100 г):
🔹риб'ячий жир з печінки тріски — в 100 г 2500% добової норми;
🔹оселедець —в 100 г 300% добової норми;
🔹кета — 163%;
🔹скумбрія — 161%;
🔹лосось або сьомга — 110%;
🔹горбуша — 109%;
🔹жовток курячого яйця — 77%;
🔹тунець — 57%;
🔹гриби лисички — 53%;
🔹червона ікра — 29%;
🔹яйце куряче — 22%;
🔹масло вершкове — 13%;
🔹козине молоко —13%;
🔹сир — 10%.
Найбільше вітаміну D міститься в рибі жирних сортів. Тому ці продукти потрібно вживати регулярно. Якщо немає можливості включати атлантичну рибу у свій постійний раціон, то замінити її можна прийомом препаратів риб'ячого жиру з печінки тріски чи препаратами Омега-3.
ℹ️ Більше читайте на сайті: 👉 http://surl.li/ffiwsk
➡️ Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України