-
-

☀️ВІТАМІН D3 — ЩО ЦЕ ЗА ВІТАМІН І ДЛЯ ЧОГО ВІН ПОТРІБЕН?

Дата: 17.08.2024 08:14
Кількість переглядів: 129

Вітамін D (кальциферол) — це один з найважливіших мікронутрієнтів і вітамінів для організму, хоча вітаміном він, по суті, і не є. Справа в тому, що вітамін D, на відміну від інших вітамінів, сам по собі не активний. Він самостійно синтезується в організмі за типом стероїдних гормонів, за допомогою метаболізму з неактивної форми перетворюється в активну, і це відбувається далеко від місця його безпосереднього утворення. 

🧑‍⚕️Для чого потрібен вітамін D3 і чим загрожує його дефіцит, розповість Ігор Литвиновський лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб .

Без вітаміну D3 неможливі такі функції в організмі:

🔹обмін кальцію та фосфору, що забезпечує розвиток кісток і їх нормальний ріст (кальциферол забезпечує профілактику рахіту в дітей);
🔹регуляція мінерального обміну, яка запобігає виникненню остеопорозу;
🔹підвищує м'язовий тонус і забезпечує м'язи ефективним метаболічним обміном, сприяючи їх зростанню й розвитку;
🔹підвищує й зміцнює імунітет;
🔹необхідний для нормального функціонування щитовидної залози;
🔹забезпечує нормальне згортання крові;
🔹регулює серцебиття і підтримує артеріальний тиск у нормі;мереж;
🔹зупиняє і запобігає зростанню ракових клітин і новоутворень;
🔹виступає профілактикою дегенеративних захворювань: хвороби Альцгеймера, старечого слабоумства, порушення когнітивних функцій, депресії у літніх людей, аутоімунних захворювань.

Згідно з офіційними даними ВООЗ, добова норма вітаміну D для профілактики гіповітамінозу D становить: 

🔸для дорослих у віці від 18 до 50 років — 600-800 МО (міжнародних одиниць);
🔸для людей, старших за 50 років —  800-1000 МО;
🔸для вагітних— 800-1200 МО;
🔸для дітей від 1 року до 18 років — 600-800 МО;
🔸для дітей від народження до року — 400 МО.

Верхня безпечна межа споживання холікальциферолу на добу для дорослих — 4000 МО.

У людському організмі існує два джерела надходження «вітаміну сонця» — власне, синтез у шкірі під впливом ультрафіолетових променів, а також з продуктів харчування. При гіповітамінозі D і для його профілактики зазвичай приймають препарати холікальциферолу.

Продукти, в яких міститься вітамін D (із зазначенням відсоткового вмісту від добової норми на 100 г):

🔹риб'ячий жир з печінки тріски — в 100 г 2500% добової норми;
🔹оселедець —в 100 г 300% добової норми;
🔹кета — 163%;
🔹скумбрія — 161%;
🔹лосось або сьомга — 110%;
🔹горбуша — 109%;
🔹жовток курячого яйця — 77%;
🔹тунець — 57%;
🔹гриби лисички — 53%;
🔹червона ікра — 29%;
🔹яйце куряче — 22%;
🔹масло вершкове — 13%;
🔹козине молоко —13%;
🔹сир  — 10%.

Найбільше вітаміну D міститься в рибі жирних сортів. Тому ці продукти потрібно вживати регулярно. Якщо немає можливості включати атлантичну рибу у свій постійний раціон, то замінити її можна прийомом препаратів риб'ячого жиру з печінки тріски чи препаратами Омега-3.

ℹ️ Більше читайте на сайті: 👉 http://surl.li/ffiwsk

➡️ Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь