A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Нові кордони: 8 районів Сумщини з новими межами ОТГ

Дата: 10.07.2017 08:00
Кількість переглядів: 2259

За зміни кордонів у 8-ми районах Сумщини проголосували депутати області минулої п’ятниці. Підкоригували склад 22-х громад, доповнили одинадцятьма новими, видалили – 4 громади.
Великописарівський район навпіл поділили дві громади – з центром у селищах Писарівка та Кириківка. У Білопільському мають бути т3 – міська з центром у Білопіллі. Та дві сільські з центрами у Миколаївці та Річках.
Замість запланованих 3-ох на Глухівщині домовились об’єднатися 5 громад – з центром у Глухові, селищах Есмані та Шалигиному, Березівська та Баницька сільські громади.
На Роменщині мешканці мають об’єднатися у три громади – північ району об’єднає Смілівська громада, середину району об’єднують Ромни, південь – за громадою з центром у Глинську.
Шосткинський та Середино-Будський райони створять між собою три ОТГ з центрами у двох районних містах та у селищі Зноб-Новгород.
Також, кордони поєднують Буринський та Недригайлівський райони й створюють 5 громад – центр у місті Буринь, селищах Недригайлів і Терни. І дві сільські – з центром у Вільшані та Коровинцях.
«Стосовно деяких районів зміни не вносилися з різних причин, активно сьогодні ідуть процес децентралізації й не хотіли заважати їм. Тобто вони рухаються в межах поточної редакції перспективного плану, тому щось змінювати ми сьогодні не бачимо такої потреби – це Кролевецький район, Тростянецький район, це Краснопільський район. Це Охтирський район. Ну нажаль, Лебединський та Липоводолинський райони серед відстаючих”, – повідоми перший заступник голови сумської облдержадміністрації Олександр Марченко.
«Проголосовано було все в принципі не погано, крім Глухівського району. Я знов таки Банецька громада яка в Глухівському районі сформована, я думаю вона буде неспроможною. Ми її спочатку рисували до великої глухівської об’єднаної громади. Я залишаюсь прихильником створення сильних громад, бо це написано в методиці й в законі, – навколо міст обласного значення, потім навколо міст районного значення, а вже потім в третю чергу навколо сіл. Реформа може бути успішно, тільки якщо будуть сильні міські громади, вони покажуть швидкий успіх і дрібніші сільські селищні громади будуть на них рівнятися. Якщо ми не створимо нормальні міські громади реформа може бути згорнута дуже швидко», – прокоментував ситуацію координатор сумського офісу реформ і регіонального розвитку Олександр Хоруженко.
Експерт програми “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні” ради Європи Віктор Таран говорить: «Спроможність тергромад – достатня кількість знань, навичок, компетенцій з одного боку. З іншого боку – вони матимуть достатньо повноважень, а з третього – вони мають достатньої кількості повноваження. Для чого це все – для того, щоб життя у їхніх громадах змінилося кардинально на краще. Ті громади, які об’єднуються, вони об’єднують додаткові фінанси та повноваження, на відміну від тих сіл, які цього не зробили».
Наразі в області створено 25 об’єднаних територіальних громад. Першою була Березівська ОТГ – у 2015-му. Знаходиться вона у Глухівському районі. Населення 6 тис. 217 осіб. Бюджет громади на цей рік – 34 мільйони гривень, з них половину заробляють самостійно, решта – державні субвенції.
«Я бачу по своїй громаді, що ми правильно зробили, що спочатку об’єдналися самі. Треба спочатку зробить лад на своїй території. У міста і так багато на сьогодні проблем і до далеких сіл. Не вистачить у них стільки пильності як у нас. Єдине, на що зараз я звертаю увагу треба приєднуватися до тих, громад, що є. В тому числі й до міських», – пояснила сільський голова Березівської сільської об’єднаної територіальної громади Надія Артеменко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь