A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

АРЕШТ РАХУНКУ?

Дата: 22.05.2023 10:22
Кількість переглядів: 654

Фото без опису Слід зазначити, що відповідно до Закону України № 3048-ІХ від 11.04.2023 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану», який набрав чинності 06.05.2023, змінено порядок розпорядження фізичними особами-боржниками коштами, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, у період дії в Україні воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022№ 64/2022.

Сам закон ось - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3048-20#Text

Так, у зазначений період фізичні особи-боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує 2-х розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року (13 400 грн.), а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій.

 

Що робити, щоб визначити рахунок як такий, що призначений для видаткових операцій?

 

Для визначення поточного рахунку у банку необхідно звернутись до виконавчої служби (приватного виконавця), який наклав арешт, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

Заяву можна подати в паперовій формі (нарочно або поштою) або в електронній формі. ЗРАЗОК такої заяви ми і наводимо.

Радимо направляти такі заяви поштою, рекомендованим листом з повідомленням про вручення та паралельно - відскановану заяву електронною поштою.

 

Як скласти заяву?

 

ЗРАЗОК ми наводимо! Будьте уважні зі своїми реквізитами. Вам також знадобиться дізнатись номер виконавчого провадження, найменування приватного виконавця чи підрозділу виконавчої служби, які наклали арешт.

У заяві потрібно зазначити:

- свої дані

- номер виконавчого провадження

- назву виконавця

- номер поточного рахунку, який особа просить визначити для здійснення видаткових операцій,

- найменування банку, в якому відкрито такий рахунок (для цього краще взяти довідку з банку, де чітко зазначено реквізити).

Протягом 2 робочих днів з дня отримання заяви фізичної особи виконавець виносить постанову про визначення рахунку особи у банку для здійснення видаткових операцій

Не пізніше наступного дня цю постанову він надсилає у ваш банк, який повинен розблокувати суму 13 400 гривень.

Увага! Терміни - впродовж 2 робочих днів - визначені законом. Може пройти ще якийсь час, поки виконавці налагодять процеси. Тому направляйте звернення, але без паніки! Головне - забезпечити, щоб звернення було отримано, а ви мали про це підтвердження. Саме тому оптимальний варіант - направляйте листа поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Зверніть увагу, що користуватись можна тільки одним рахунком, тому обирайте той, на який є постійне надходження коштів.

У разі накладення арешту на кошти, розміщені на декількох поточних рахунках фізичної особи - боржника в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи - боржника в одному банку.

У разі наявності декількох виконавчих проваджень стосовно однієї фізичної особи - боржника для усіх виконавчих проваджень визначається один поточний рахунок для здійснення видаткових операцій. Кількість виконавчих проваджень не впливає на розмір суми, яка не підлягає зверненню стягнення і на яку фізична особа - боржник може здійснювати видаткові операції.

 

ОРІЄНТОВНИЙ ЗРАЗОК ЗАЯВИ

 

Приватний виконавець/

назва підрозділу ДВС

ПІБ

Боржника:

Іванова Івана Івановича,

01.01.1970 р.н.

РНОКПП:

Місце проживання:_______

електронна пошта: ___

провадження №__

Заява

На виконанні у приватного виконавця/ __________________ (ПІБ виконавця, назва підрозділу виконавчої служби) перебуває виконавче провадження ВП 000000000, де я є боржником.

Відповідно до Закону України № 3048-ІХ від 11.04.2023 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану», який набрав чинності 06.05.2023 змінено порядок розпорядження фізичними особами-боржниками коштами, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, у період дії в Україні воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022№ 64/2022.

Так, у зазначений період фізичні особи-боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує 2-х розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року (13 400 грн.), а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій.

Враховуючи вищевикладене прошу винести постанову про визначення поточного рахунку у ________ (назва банку) МФО Банку: _______ UA 0000000000000000000000000 для здійснення видаткових операцій.

Дата

Підпис

 

ЯКЩО ВИ ПОТРЕБУЄТЕ ДОПОМОГИ У СКЛАДАННІ ЗАЯВИ, КОНСУЛЬТАЦІЇ, ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ!

 

Середино-Будське бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь