A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

5-6 січня Україна святкує Водохресний святвечір та Водохреще

Дата: 05.01.2024 12:28
Кількість переглядів: 197

Фото без описуВодохресний Святвечір, другий Святвечір, Голодна кутя - це день напередодні великого церковного свята Хрещення Господнє. За новим церковним календарем його відзначають 6 січня (за старим - 19 січня), а голодну кутю готують 5-го числа (за старим - 18 січня).

Загалом у період святок готують три варіанти куті. Багата кутя (на перший Святвечір) має бути пісною, тобто, у страву не можна додавати вершкове масло. Щедра кутя передбачає наявність масла або вершків, у неї потрібно додавати всього і побільше. Голодна кутя 6 січня також пісна і зазвичай готується тільки із зерна та меду.

Найчастіше кутю готують із пшениці, рису, перловки, інколи - ячменю та булгура. Зерно в блюді символізує воскресле життя, а мед - солодкість майбутнього блаженного життя.

Водохреще - одне з найважливіших християнських свят у році, присвячене важливій події з життя Христа. У цю дату віруючі відзначають проведення обряду хрещення Ісуса в річці Йордан та його явлення народу як Спасителя та Месії. За новоюліанським календарем свято наступатиме 6 січня.

Цього ж дня відзначається інше свято - Богоявлення. У Біблії йдеться про те, що під час хрещення Ісуса на нього з небес опустився Святий Дух у формі білого голуба. Після цього всі присутні на ритуалі люди переконалися, що Ісус є Син Божий.

Прийняття хрещення Ісус показав, що цей обряд є для кожного християнина священним і обов'язковим, навіть для Сина Божого. Деякі християни вірять, що з тих пір вода річці Йордан щороку на Водохрещу змінює течію на протилежну.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь