-
-

Зноб-Новгородська ОТГ: розвиток у 2018 році.

Дата: 24.07.2018 17:08
Кількість переглядів: 901

СУМСЬКИЙ ЦЕНТР РОЗВИТКУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ·

Паспорт громади. Найпівнічніша громада Сумщини – Зноб-Новгородська ОТГ Середино-Будського району була створена 18 грудня 2016 року.

На заході громада межує з Чернігівською областю, на сході з Середино-Будським районом, на півночі – з Російською Федерацією, на півдні – Шосткинським та Ямпільським районами.

Зноб-Новгородська ОТГ – аграрна громада, яка має 15406,2584 га. сільськогосподарських угідь. Розораність території громади складає 50%, розораність сільськогосподарських земель – 80%. Площа земель запасу і резервного фонду Зноб-Новгородської об’єднаної територіальної громади складає 8,805 тис. га.

У складі ОТГ: 7 сільських (Голубівська, Зноб-Трубчевська, Кривоносівська, Кренидівська, Нововасилівська, Очкинська, Стягайлівська) та 1 селищна (Зноб-Новгородська) рада. Загалом 27 населених пунктів. Центром громади визначено смт. Зноб-Новгородське.

До складу громади, згідно з Перспективним планом, входять території ще 3-х сільських рад: Уралівської – Середино-Будський район, Глазівської та Вовнянської Шосткинського району.

Площа об'єднаної територіальної громади: 469.1 км2. Чисельність населення громади: 4760 осіб.

Населений пункт з найменшою кількістю населення – село Кудоярове, де проживає 5 осіб, найбільша кількість населення – смт Зноб-Новгордське (2178 осіб). Відстань від адміністративного центру громади до районного центру міста Середина-Буда – 34 кілометри.

Фото без опису

Голова Зноб-Новгородської ОТГ Середино-Будського району Петро Гончаров

Відстань від адміністративного центру громади до обласного центру міста Суми –200 кілометрів.

Бюджетні питання. Фактичні надходження власних доходів Зноб-Новгородської ОТГ після об'єднання зросли в 2,5 рази. За прогнозами доходів селищного бюджету на 2018 рік, враховуючи субвенції, Зноб-Новгордська ОТГ має близько 34 млн. гривень, видаткова частина складає 100%.

Наповнює свій бюджет громада за рахунок податкового збору на доходи з фізичних осіб (ПДФО), податку на прибуток підприємств, рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, акцизного податку, податку на майно, єдиного податку, трансфертів із державного та обласного бюджетів.

Для збільшення надходжень до бюджету громада планує підняти ставку оренди землі від 3% до 10-12% та ввести в експлуатацію через аукціон ще 200 гектарів землі, зараз в оренді знаходяться 7 тисяч гектар.

Що стосується видаткової частини, то Зноб-Новгородська громада має найбільший показник видатків на утримання апарату селищної ради серед ОТГ Сумщини, за даними Мінрегіону він складає 40,7% (12,5 млн. гривень). Відділ освіти, молоді та спорту потребує 17 млн. гривень (50%) фінансовий відділ громади – 4,5 млн. гривень (9,3%).

Фото без описуУ видатки на утримання апарату селищної ради закладені: заробітна плата працівників селищної ради – 5,4 млн. гривень, дошкільна освіта – 2,1 млн. гривень, утримання будинків культури, клубів, центра дозвілля – 1,2 млн. гривень, забезпечення діяльності бібліотек – 390 тисяч гривень, благоустрій населених пунктів – 558 тисяч гривень, первинна медична допомога (амбулаторно-поліклінічні заклади) – 1,4 млн. гривень, первинна медична допомога (фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти) – 487 тисяч гривень, сприяння малому та середньому підприємству – 100 тисяч гривень.

Фото без опису

Робота у громаді та розвиткові проекти

Після того, як Зноб-Новгордська ОТГ об'єдналася та отримала преференції від держави, вона зіштовхнулася із новим викликом. Для подальшого розвитку території потрібні інвестиції, які необхідно залучати самостійно.

Перш за все, отримавши кошти у розпорядження, громада почала вирішувати нагальні інфраструктурні питання, яких накопичилось чимало. Розпочала з ремонтів доріг, соцзакладів, встановлення ліхтарів та дитячих майданчиків.

У сфері благоустрою був реконструйований водогін по трьох вулицях села Нововасилівка, капітально відремонтований водогін в селі Хильчичі, капітально відремонтовано існуючу систему водопостачання в с. Журавка.

За рахунок ДФРР капітально відремонтований Зноб-Новгородський будинок культури. Ще з ремонтних робіт в сфері культури: капітальний ремонт приміщення клубу в с. Кривоносівка та приміщення Будинку культури с. Очкине. Відремонтовано за рахунок ДФРР приміщення адмінбудівлі громади в смт. Зноб-Новгородське та приміщення дитячого садку "Казка".

Фото без опису

Відремонтоване за рахунок ДФРР приміщення адмінбудівлі громади в смт. Зноб-Новгородське

Громада стала переможцем фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою» в частині створення/модернізації центрів надання адміністративних послуг. Під цей проект в центрі смт.Зноб-Новгородське капітально відремонтовано нежитловий будинок, в якому буде розташований ЦНАП.

Фото без опису

Ремонтні роботи будівлі в центрі селища, де буде розміщенний ЦНАП

Відбувається формування і посилення команди громади, яка розуміється на соціально-економічному розвитку території, інвестиційному законодавстві, бо території зараз не можуть розвиватись без бази із залучення інвесторів.

Експерти зазначають, плануючи подальші перспективи розвитку ОТГ і шукаючи шляхи заробітку, варто звернути увагу на свій потенціал. Мова йде про природні ресурси, які можуть бути цікаві бізнесу. Зокрема, є потреба у розробці генплану, що допоможе зацікавленим одразу зрозуміти, які ділянки і для чого можна використати та розробити стратегію розвитку громади. Останній зазначений документ наразі знаходиться в стані розробки.

Громада має безліч планів щодо розвитку своїх територій. Є ідеї розвиткових проектів зі створення комунального закладу з аграрним напрямком (що буде обробляти землі, вирощувати культури та займатися їх реалізацією) та створенню комунального підприємства для збору, переробки та реалізації молока.

Також є думки щодо розвитку кооперації зі збору та вирощування фруктів, грибів, ягід, збору меду. Щорічно в громаді проводиться еко-фестиваль "Дикий мед", який вже ототожнює територію з цим продуктом.

На базі комунального підприємства «Зноба-Благоустрій» планується створення мініцехів з переробки сільськогосподарської продукції та дикоросів, а також створення лінії з виготовлення пілетів.

Цього року громада отримає ще один потужний інструмент для поповнення бюджету – під її контроль перейдуть землі за межами населених пунктів. Отже, ОТГ зможе приймати рішення про відведення землі, розміщення об’єктів. Це додаткова можливість переглянути розвиток територій.

В очікуванні великого бізнесу потрібно не втратити людський ресурс. Далі - про населення та кадрові потреби.

Основним ресурсом для розвитку ОТГ – є населення громади. Саме освічені кадри, які мають навички та бажання працювати – ключ до того, аби залучити інвесторів на територію та розвивати її надалі. Збудувати підприємство там, де немає потенційних працівників, нелогічно та недоцільно.

Аби не втрачати фахівців, залучати нових, місцевій владі треба дивитись на крок попереду. Щоб випускники шкіл знали, що щось міняється в їх селі, що їх громада найкраща і вони хочуть туди повернутись.

Наприклад, для залучення на територію сімейного лікаря громада звернулася до медичного інституту СумДУ та розповіла, що є потреба в лікареві та є можливість забезпечити його житлом, транспортом, додатково до грошей від укладених декларацій надати заробітну плату 5-6 тисяч гривень. Таким чином, ОТГ вже залучила працювати на свою територію лікаря-педіатра, якому будуть створені обіцяні умови роботи.

Загальна демографічна ситуація на території громади характеризується від’ємним природним приростом населення. За 2017 рік народилося 26 дітей, померло – 77 осіб.

Чисельність населення громади: 4760 мешканців. Зноб-Новгородська ОТГ має 62 % (2986 особа) працездатного населення та 34% (1617 осіб) мешканців пенсійного віку. Якщо взяти категорію працюючих з них 0.8% (41 особа) офіційно зареєстровані в центрі зайнятості, 21% (1017 осіб) працюють в особистому підсобному господарстві, близько 44% мешканців постійно знаходяться на заробітках за кордоном, але зареєстровані в громаді.

Фото без опису

Цьогоріч громада має 21 випускника шкіл, у 2019 році, згідно з розрахунками, їх буде 17. Повертатися в громаду після закінчення вищих навчальних закладів поки що нікуди. Для збереження людського потенціалу громаді необхідно у найближчі 3-5 років створити робочі місця, культурний відпочинок, належні умови навчання та медичного обслуговування.

Дороги

Гарний стан дорожнього покриття – невід'ємна частина подальшого розвитку територій. Зноб-Новгородська ОТГ маючи 150 км. твердого покриття похвалитися його якістю не може – всі дороги потребують капітальних ремонтів та значних фінансових витрат транспорту.

Постійним транспортним сполученням з районним центром – м. Середина-Буда забезпечені майже всі населені пункти громади.

Наявний стан доріг також унеможливлює оптимізацію деяких медичних закладів та закладів освіти. Адже при їх оптимізації з'являться проблеми з відсутністю можливостей надання швидкої медичної допомоги та підвозу дітей до шкіл. Ці фактори роблять громаду заручником ситуації з утримання закладів соціальної сфери, які, згідно з розрахунками, утримувати недоцільно.

Тому першочерговими проектами громади повинні бути ремонти доріг за рахунок співфінансування всіх рівнів бюджетів, коштів державних фондів та фондів міжнародних партнерів. Проведені ремонтні роботи нададуть можливість розпочати процес оптимізації закладів соціальної сфери, зекономити кошти на їх утриманні та спрямувати гроші на задоволення інших потреб території.

Громадою вже підготовлено 8 проектів на співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку, вони будуть стосуватися ремонту доріг та інших проектів благоустрою: освітлення вулиць, ремонту водогонів.

Однією з основних цілей на 2018 рік громада визначила покращення якості обслуговування населення пасажирським транспортом, шляхом подальшого вдосконалення маршрутної мережі. Досягнення мети дозволить максимально задовольнити потреби населення в якісних та безпечних послугах автомобільного транспорту. Планується придбання автомобіля ГАЗ 3221 або аналога на 13 місць та створення автобусного маршруту Зноб-Новгородське-Очкине-Кривоносівка-Зноб-Новгородське.

Заклади соціальної сфери

Зноб-Новгородська ОТГ отримала у спадок значну кількість закладів соціальної сфери. Зокрема, комунальний заклад культури "Зноб-Новгородський центр культури і дозвілля" має в своєму складі 7 сільських клубів, 4 будинки культури та 1 об'єкт дозвіллевої роботи.

Фото без опису

Клуб в с. Кривоносівка

 

Фото без опису

Клуб в с. Кривоносівка

Утримання будинків культури, клубів, центру дозвілля коштує в рік 1,2 млн. гривень (3,5% від загальної кількості бюджету). Забезпечення діяльності бібліотек, яких громада має 12 - 390 тисяч гривень (1,1% від загальної кількості бюджету).

Громадою капітально відремонтовані приміщення клубу в с. Кривоносівка та с. Очкине. За рахунок ДФРР капітально відремонтовано будівлю будинку культури Зноб-Новгородської селищної ради.

Фото без опису

Будинок культури Зноб-Новгородської селищної ради

 

Фото без опису

Холл в будинку культури Зноб-Новгородської селищної ради

 

Фото без опису

Відремонтовані приміщення будинку культури Зноб-Новгородської селищної ради

Медицина

До складу комунального закладу охорони здоров'я "Зноб-Новгородська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини" входять Зноб-Новгородська амбулаторія загальної практики та медицини, 10 фельдшерських пунктів, 1 фельдшерсько-акушерський пункт та сільська лікарська амбулаторія в с. Хильчичі. Загальна кількість працюючих – 41 особа.

У 2018 році за рахунок ДФРР була придбана машина швидкої допомоги для Зноб-Новгородської амбулаторії, в процесі – ремонтні роботи будівлі хоспісного відділення. Загалом громада має дві швидкі допомоги та два легкові автомобілі, які використовуються як санітарні.

Фото без опису

Зноб-Новгородська амбулаторія та нова машина швидкої допомоги

На території ОТГ працюють 2 сімейних лікаря, які активно підписують декларації з пацієнтами, підписали їх поки що близько 100 мешканців. Планується реорганізація селищної лікарні в рамках медичної реформи та створення комунального закладу для обслуговування людей похилого віку.

Первинна медична допомога (амбулаторно-поліклінічні заклади) потребує 1,4 млн. гривень – 4% від загальної кількості бюджету, первинна медична допомога (фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти) – 487 тисяч гривень – 1,4% від загальної кількості бюджету. Протягом 2017 року проведено поточні ремонти закладів, але на суттєві ремонти та покращення матеріально-технічної бази громада коштів не має. Адже є галузі, які з’їдають практично весь бюджет.

Освіта

Наприклад, відділ освіти, молоді та спорту в 2018 році потребує 17 млн. гривень - 50% від загального бюджету.

У планах – придбання двох шкільних автобусів, двох внутрішніх спортивних тренажерів та будівництво сучасного футбольного майданчику зі штучним покриттям в Зноб-Новгородській ЗОШ.

Фото без опису

Зноб-Новгородська ЗОШ

На балансі відділу освіти, молоді та спорту Зноб-Новгородської ОТГ після об'єднання було 9 закладів освіти: 8 НВК та 1 ДНЗ.

Налагодження роботи в цій сфері громада розпочала з оптимізації двох навчальних закладів: Мефедівського та Нововасилівського НВК. За словами голови громади Петра Гончарова, утримання одного школяра в зазначених закладах коштувало бюджету 72 тисячі гривень.

Діти з Мефедівського НВК наразі підвозяться до Зноб-Новгородської ЗОШ, а з Нововасилівського НВК до Кренидівського НВК. Вчителі та працівники закладів були працевлаштовані в ті ж самі навчальні заклади, куди підвозяться їх вихованці.

Далі - статистичні дані. Освіта. В потенційному опорному навчальному закладі – Зноб-Новгородській ЗОШ в 2017-2018 році навчалося 214 дітей, заклад розрахований на 420. Голубівський НВК відвідували 40 школярів та 12 вихованців, заклад розрахований на 100 дітей. Журавський НВК розрахований на 180 дітей, навчалося 58 школярів та 12 вихованців. Хильчинський НВК розрахований на 192 дитини, навчалося 42 школяра та 10 вихованців.

Кренидівський НВК розрахований на 192 дитини, з них школярів наразі 37, а вихованців 7. Зноб-Трубчевський НВК розрахований на 320 дітей, навчалося 26 школярів та 12 вихованців. ДНЗ "Казка" має 95 вихованців, в закладі цьогоріч був зроблений капітальний ремонт, комплексне утеплення закладу та будівництво нової покрівлі.

Всього 565 школярів та 148 вихованців. У громаді працює 92 вчителя та 15 вихователів. У середньому утримання одного учня складає близько 35 тисяч гривень. У новому навчальному році, відповідно до розрахунків селищної ради, кількість школярів збільшиться до 572 за рахунок першокласників, кількість вихованців стане меншою – 132.

Фото без опису

Проблемою громади є малокомплектність загальноосвітніх навчальних закладів. Якщо проаналізувати співвідношення проектної потужності навчальних закладів та кількість дітей, демографічну ситуацію на території громади, витрати, то є потреба в подальшій оптимізації, яка допоможе створити кращі умови для надання якісних освітніх послуг та зекономити значну суму коштів.

За даними Центру оцінювання якості освіти, часто при високих затратах бюджету учні сільської місцевості передусім під час ЗНО демонструють невтішні результати. Тому мета оптимізації − покращення якості освіти в громаді та життєвих можливостей громадян шляхом кращого і більш ефективного витрачання бюджетних коштів.

Процес оптимізації навчальних закладів у громадах складний. Йому перешкоджає невдоволення громадян, які звикли водити дитину лише в цю школу, вчителів, які не хочуть їздити до опорного навчального закладу. Окрім того, є такі педагоги, які за віковими критеріями підпадають під скорочення. Вони отримують пенсію, але хочуть продовжувати педагогічну діяльність. Також існують проблеми фахової освіти педагогів (один учитель читає по кілька предметів), старіння кадрів або взагалі їх відсутність. Отже, у громади є потреба в подальшій оптимізації, пошуку рішень щодо працевлаштування вчителів та підвозу дітей до навчальних закладів, що мають кращу матеріально технічну базу. Тут з'являється потреба в налагоджені не тільки "зовнішньої" комунікації з інвесторами та партнерами, а й "внутрішньої" з місцевими жителями.

Комунікація в громаді

Для правильного і безболісного реформування територіальної громади потрібно налагодити "внутрішню" комунікацію з населенням.

Зноб-Новгородською ОТГ було створено офіційний сайт громади zn-otg.gov.ua, на якому можна детально ознайомитися з планами роботи, проектами рішень сесій, новинами, проектами та навіть створити петицію. Але однією з проблем громади є відсутність високошвидкісного інтернету, інтернет-покриття частково мають деякі мешканці та заклади соціальної сфери. Тому більшість населення не має можливості оперативно отримувати інформацію про життєдіяльність ОТГ. Споживання інформації відбувається через районний тижневик, громадський місцевий бюлетень та плітки, які можуть спричинити спаплюження інформації, фактів та спровокувати супротив чи нерозуміння населенням тих чи інших державних процесів.

Беручи до уваги близьке розташування громади до кордону з РФ, є велика потреба в роз'яснювальній роботі. За інформацією селищної ради, деяка кількість людей не розуміє, що процес реформування країни поступовий.

Звідси з'являться потреба у сприянні проведення швидкісного інтернету та створенню інформаційного бюлетеню громади, який за рахунок співпраці з районним відділенням "Укрпошти" можна розповсюджувати в "кожен двір". Виготовлення подібного бюлетеню не потребує великих фінансових затрат, його виробництво може здійснюватися на звичайному чорно-білому принтері в селищній раді. Головне в цьому процесі − не якість (кольоровий чи чорно-білий друк), а достовірна, своєчасна інформація, яку повинно отримувати населення якомога частіше. Бажано – мінімум раз на тиждень.

При проведенні роз'яснювальної роботи є необхідність з'ясувати справжні мотиви несприйняття тих чи інших змін. Добре розпитати, що саме непокоїть, що відчувають люди. Найчастіше причини несприйняття – страх втрати чогось. Насправді, вияснивши істинну причину, можна сконцентрувати увагу громади на тому, що те, що всі отримають від змін, переважить втрачене. Також важливо дати розуміти, що зміни неминучі. Тому прийняття їх – питання часу. Зі зростанням обізнаності, моментів, що викликають опір, буде дедалі менше.

Одним із головних механізмів при налагоджені "внутрішньої" комунікації є відкрита робота з громадськістю та залучення її до робочих процесів в громаді. Мова йде про відкритість сесій селищної ради, проведення відкритих консультацій з актуальних питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку, залучення громадськості до розроблення нормативно-правових документів, тощо.

А також сприяння в проведенні заходів та підтримки ініціатив населення, організація проведення заходів з відзначення в громаді державних свят та пам’ятних дат, заходів з військово-патріотичного виховання, заходів щодо допомоги учасникам АТО, їх сім’ям та переселенцям зі східних регіонів держави.

Підсумки

Зноб-Новгородська ОТГ при правильному використанні своїх ресурсів має потенціал для розвитку. Значна територія та значна кількість земельних ресурсів дають можливість залучати інвесторів, великий та середній бізнес для роботи в громаді.

Громада потребує оптимізації закладів соціальної сфери з метою економії коштів та залучення їх в розвиткові проекти, що згодом збільшить надходження до бюджету.

Основною проблемою, яка заважає розвитку та оптимізації, є незадовільний стан доріг майже на всій території громади. Тому першочерговою потребою є ремонтні роботи найбільш важливих "артерій" громади та пошук фінансування для здійснення цих робіт.

 

Марина Гавриленкова, радник з питань комунікацій Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми з “U-LEAD з Європою”

 

tps://www.facebook.com/notes/сумський-центр-розвитку-місцевого-самоврядування/зноб-новгородська-отг-розвиток-у-2018-році/1464821603652079/

 

 


Коментарі:

FAKEL
2018-07-25 23:05:35

Багато питань...

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь