A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ СЕРЕДИНО-БУДСЬКОГО РАЙОНУ!

Дата: 12.09.2018 13:52
Кількість переглядів: 829

     8 вересня 2018 року в місті Глухів вперше за останні 20 років зареєстровано 2 випадки ботулізму. Захворіло двоє чоловіків, які вживали в'ялену не патрану рибу (лящ), яку придбали в магазині "Акація" м. Глухова. В Сумській області був зареєстрований і летальний випадок від ботулізму минулого року, коли помер мешканець Недригайлівського району

      Ботулізм - небезпечне інфекційне захворювання, що викликається паличкою ботулізму та протікає з ураженням нервової системи.

      Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини (найчастіше сільськогосподарські тварини), деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якого паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище і перетворюється в спори. Спори здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з грунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися. Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється токсин (ботулотоксин), що є сильною отрутою й не руйнується шлунковим соком. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах - протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій, але руйнується під дією високої температури.

       Зазвичай захворювання виникає в результаті попадання в організм продуктів харчування, води або аерозолів, заражених ботулотоксином - речовиною, яку виробляє паличка ботулізму. Інфекція потрапляє до організму через слизові оболонки дихальних шляхів, шлунково-кишковий тракт, пошкоджену шкіру та легені. Ботулізм може проявлятися у вигляді одиничних отруєнь або у вигляді отруєнь цілих груп людей. В даний час найчастіше зустрічаються випадки захворювання, пов'язані з вживанням солоної або в'яленої риби (таранки) та консервів домашнього приготування. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60 %. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.

       Найнебезпечніші - продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі, оскільки в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим для профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°С. Не можна вживати в їжу консерви (м'ясні і овочеві), куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації. Однак, підлість присутності палички ботулізму в тому, що частіше візуально заражений продукт не відрізняється від безпечного продукту.

 

Джерело - http://sbd.sm.gov.ua/index.php/uk/2-uncategorised/5078-do-uvagi-zhiteliv-seredino-budskogo-rajonu

 

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь