-
-

ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ У КРЕНИДІВСЬКОМУ НВК

Дата: 14.03.2019 15:18
Кількість переглядів: 5168

Встань, поете, подивися

на поля просторі,

колоситься там пшениця,

наче синє море.

Україна твоя вільна,

вже панів немає,

і народ наш український

сам шлях обирає.

І в сім’ї народів славних,

в сім’ї вольній, новій,

тебе згадує, поете,

незлим тихим словом!

 

В історії кожного народу, серед її великих творців, є люди, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким самородком  українців  є Т. Г. Шевченко, чия безсмертна спадщина – одна з найбільших вершин людського духу. 

Шевченко для України – не просто народний поет, геніальний митець, якого доля обдарувала багатьма талантами. Національний пророк, апостол правди, заступник знедолених, провидець – так його називають українці. 

З 11.03 по 15.03.2019 р. у Кренидівському НВК «ЗОШ І-ІІ ст.»  проходив Шевченківський тиждень.

11 березня учні 9 класу презентували  інформаційно-просвітницький буклет «Шляхами Тарасової  долі». 

Маханьок Марина (учениця 9 класу) познайомила присутніх із життєвим та творчим шляхом Т.Шевченка, з його мистецькою спадщиною та значенням творчості в розвитку світової культури. Відкрити багатогранну постать поета  учасники  заходу змогли завдякі книжковій виставці «Світлиця Кобзаревого духу». Виставку представила бібліотекар Ольга Слюсар. Учителем української мови та літератури Ольгою Пікаловою  була організована виставка малюнків та ілюстрацій «Тарасова доля – то правда життя», оформлено тематичний стенд.

      За круглим столом дев’ятикласники висловили свої  думки щодо значення постаті видатного Кобзаря для України й українців. Найактивнішими виявилися Борисенко Едуард, Рибкіна Наталія, Гужва Владислав, Ковтун Карина.

      12 березня  відбулася конференція «Шевченко – художник». Учні 9 класу наголосили на тому, що Шевченкова поезія  здобула загальнонародне визнання, принесла її творцеві любов читачів і невмирущу славу. Але не менш багатою і цікавою є творчість Шевченка-художника.

     Гужва Владислав зазначив, що поетична спадщина Т.Шевченка налічує понад 240 творів, а живописна   – близько  1200 робіт. Лише ця кількість робіт свідчить про те, що малярству Шевченко приділяв багато часу й уваги. Він досконало володів олівцем, аквареллю, олією, білилом, створюючи  чудові картини, портрети, офорти, сепії. Протягом свого короткого життя Шевченко написав близько 60 автопортретів.

       Цікавою і змістовною виявилася презентація «І говорило полотно про муки, про його будні і про його свята…», яку підготувала вчитель  Ольга Пікалова.  Учні із задоволенням переглянули роботи Кобзаря,  усвідомлюючи настрій цих картин, їх символічність.

      Переглянувши  репродукції картин Т.Г.Шевченка, мимоволі виникають різні думки, які не залишають байдужими нікого, бо існує високе, не підвладне часу, святе. Це наші моральні цінності: добро, милосердя, співчуття, здатність у будь-якій ситуації залишатися людиною. І в цьому нам допомагає класика. 

      13 березня учні 8 класу вирушили у літературну подорож «По  Шевченківським місцям України». Наш  шлях проліг Черкащиною.

 Життя і творчість Кобзаря невіддільні від краю, де він народився, землю якого сходив «малими босими ногами», де скуштував гіркого сирітського хліба, звідки пішов у великий світ, щоб стати «володарем у царстві духа», національним  генієм і духовним пророком України. 

      Рідна земля завжди вабила Шевченка. І де б він не був, що б не володіло його почуттями і думами, вони неодмінно повертались до України, «широкої та убогої», як називав він її у своїх, сповнених любові, журби і гніву творах. Перебування в Україні, теплі зустрічі з земляками, насамперед у містах і селах близької і рідної його серцю Черкащини, надихали поета на нові твори.

      Як свідчать документи і спогади його сучасників, Тарас Григорович неодноразово бував у багатьох населених пунктах Черкащини, про які і розповіли восьмикласники. Учні пригадали події з життя Кобзаря, що пов’язували його з конкретною місцевістю, назвали твори, які були написані там.

  Із доповіддю «Лунає у серці Шевченкове слово» виступили Шупик Олексій, Гужва Юлія, Трофимець Юлія, Лягута Максим. Учні розповіли про музику та Шевченкове слово, про любов українського народу до свого величного сина. І справді, слова Кобзаря одразу знайшли відгук у серцях українського народу. Творчість Т.Шевченка та музика, особливо пісня, тісно пов’язані.

      Діти наголосили на тому, що для кожного покоління Т.Г.Шевченко – сучасник, його слова знаходять відгук у ділах людей, пісні несуть по світу його думки.

      Того ж дня відбувся  конкурс «Художнє читання Шевченкової поезії», метою якого було залучення учнів до літературного надбання українського народу – поетичних творів українського генія, національного пророка і поета Тараса Шевченка, а також розкриття краси поетичного слова, підтримка талановитих читців.У конкурсі взяли участь 1-9 класи.

       14 березня дев’ятикласники стали учасниками вікторини «Сторінки життя Великого Кобзаря.

     Упродовж Шевченківських днів учителями-словесниками на уроках української літератури були проведені бібліографічні хвилинки, присвячені вшануванню життя та творчості Великого Кобзаря.

       Тиждень пройшов на високому рівні, усі класи взяли участь у проведенні заходів. У ході роботи використовувалися інформаційно-комунікативні технології, інтерактивні методи, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу учнями, вихованню поваги до творчості митця, залучення дітей до глибин шевченківської мудрості, утвердження його духовних заповідей як важливого чинника консолідації суспільства.   

       Т. Шевченко є однією з найвищих вершин духу світового, одним із найбільших мислителів світу і водночас нашою українською совістю, нашим порадником, нашою найбільшою правдою. Тому сьогодні ми повинні знати творчість цього геніального поета. Бо без цих знань ми не маємо права на самоповагу.  Богдан Лепкий якось сказав, що Кобзар дав нам «історичну програму на всі віки». Говорячи про Шевченка, ми думатимемо про самих себе. Він і досі є нашим дзеркалом, вдивляючись у яке ми, хочемо того чи ні, змушені питати себе, хто ми є і які ми є. 

Фото без опису

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь