A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Інформація для жителів ОТГ і керівників агропідприємств

Дата: 23.07.2019 10:24
Кількість переглядів: 598

Фото без описуЗначущим фактором, що негативно впливає на здоров'я людей в нашій громаді є отрутохімікати, які аграрії застосовують для вирощування і догляду за сільськогосподарськими культурами. В Україні, щодо застосування отрутохімікатів в сільському господарстві,  діє (повинно діяти) законодавство,  норм і правил якого зобов’язані суворо дотримуватися всі суб’єкти господарювання.  Порушення прописаних  в нашому і міжнародному законодавстві правил застосування отрутохімікатів  тягне за собою адміністративну і кримінальну відповідальність.     Вимоги безпеки для здоров'я і життя людини - розроблені на основі медичної науки критерії, показники, гранично допустимі межі, санітарно-епідеміологічні нормативи, правила, норми недотримання яких створює загрозу здоров'ю і життю людини та майбутніх поколінь.                                                                                                              

Доводимо до уваги громадськості окремі пункти правил (Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98), яких зобов’язані дотримуватися всі агровиробники:                                                                           

  1.1. Державна політика України в сфері діяльності, пов'язаної з пестицидами, базується на:                   - пріоритетності збереження здоров'я людини і охорони навколишнього середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів (хімічних засобів захисту рослин-отрутохімікатів);                                                                                                     

  - безпеці для здоров'я людини і навколишнього середовища під час виробництва, випробування і застосування пестицидів за умови дотримання вимог, встановлених державними стандартами, санітарними нормами   та іншими нормативними документами.   

Роботи з застосуванням хімічних засобів захисту рослин   в  обов’язковому порядку повинні бути зареєстровані в організаціях санепідемслужби  і охорони природи  (наказ МОЗ України 153/12-78).                                                                                                                           

  Агрофірма повинна мати наявність обов’язкової  страховки цивільної відповідальності за збитки завдані населенню при застосуванні пестицидів і агрохімікатів  відповідно до вимог Закону України № 1628-IV від 18.03.2004, згідно статті 7 пункту 41 частини 1 Закону України "Про страхування".  

 Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98 розроблені відповідно до Законів України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та "Про пестициди і агрохімікати".                                                                                                                                         

 1.8. Державний нагляд і державний контроль за транспортуванням, зберіганням, реалізацією, застосуванням пестицидів, вмістом їх залишкових кількостей в сільськогосподарській продукції, кормах та об'єктах навколишнього природного середовища здійснюється державними органами, установами і організаціями в межах їх повноважень відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 226 від 19.02.96 "Про державний нагляд і державний контроль за додержанням законодавства про пестициди і агрохімікати" і в порядку, передбаченому законодавством.                                                                                 

 1.14. До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до "Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами" (затв. Постановою Кабінету Міністрів України № 746 від 18.09.95).

4.1.1. Пестициди входять у перелік небезпечних вантажів, які потребують спеціальних умов транспортування та виконання вантажно-розвантажувальних робіт. (Тому маршрути пересування через населені пункти спеціальної техніки з перевезення та застосування отрутохімікатів повинні узгоджувати з ДПС і органами місцевого самоврядування, забезпечуючи  безпечні умови для проживання і життєдіяльності людей в населених пунктах).

5.1.1. Зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для цього складах, які відповідають вимогам СНіП 11-108-78 "Склады сухих минеральных удобрений и химических средств защиты растений" і "Норм технологического проектирования складов твердых минеральных удобрений и пестицидов для колхозов, совхозов и пунктов химизации"

6.1.1. Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні", доповненнями до "Переліку..." та інструкціям з безпечного застосування пестицидів, які затверджені (погоджені) установами Міністерства охорони здоров'я, Мінекобезпеки та іншими зацікавленими організаціями.(Погодження з органами місцевого самоврядування є обов’язковою умовою,  на території якої агропідприємства застосовують отрутохімікати - хімічні речовини захисту рослин).

 6.1.5. Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град.С.

6.1.7. Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. ( Також,у відповідності до інших чинних нормативних документів, в повідомленні повинно вказуватись назва отрутохімікату, клас токсичності, хімічні складові і період небезпеки для живих організмів)

6.1.12. Категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо у полі без засобів механізації.

6.2.13. При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати визначені ДСП 382-96 санітарно-захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об'єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання, тощо).

6.2.15. Застосування пестицидів авіаційним методом в сільському господарстві повинно здійснюватися в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує - 3 м/с (дрібнокрапельне обприскування) і 4 м/с (крупнокрапельне обприскування), температурі повітря не вище +22 град.С, робоча висота над об'єктом обробки повинна бути не більше 3 м.

6.3.1. Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).

6.3.4. Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь