A A A K K K
для людей із порушенням зору
-
-

Чому необхідно вакцинуватися від дифтерії?

Дата: 22.02.2021 14:29
Кількість переглядів: 797

Фото без описуНа це питання відповідала головний лікар КНП «Зноб-Новгородська амбулаторія загальної практики сімейної медицини» Аліна Половинкіна.

-Дифтерія – це небезпечне гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий, – говорить Аліна Вікторівна.

Вона додає, що це захворювання найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи і часто призводить до смерті. Токсичне ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції також можуть мати летальні наслідки. Захиститися від дифтерії можна лише за допомогою вакцинації.

Якщо пацієнт виявив бажання зробити щеплення, потрібно звернутись до свого сімейного лікаря і пройти необхідні обстеження.

-Сімейний лікар оглядає відвідувача, вимірює тиск, температуру тіла, стан лімфатичних вузлів, дивиться, чи немає протипоказів для щеплення. Потім пацієнт підписує згоду на проведення вакцинації і прямує до щеплювального кабінету, де може отримати препарат, - розповідає головний лікар.

Захворювання на дифтерію може мати наступні прояви: біль у горлі, підвищена температура, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

- Гадаю, що подібні скарги були хоча б раз у кожного з нас, тому, розпізнати його на ранніх стадіях дуже важко, а потім , вже запізно, бо дифтерійний токсин також може потрапити у кров. Практично всі органи чутливі до дії токсину, але найбільш вразливими є серце, нирки, наднирники, нервова система. В результаті дії токсину порушується синтез білка клітинами, що приводить до гибелі клітини. Ускладнення від дифтерії можуть включати: блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м'яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).Тому єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих (кожні 10 років), - наголосила Аліна Вікторівна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь