Шановні мешканці, нагадуємо вам про небезпеку ботулізму!
Щороку в Україні реєструються випадки ботулізму. Це захворювання реєструється майже в усіх регіонах України.
Ботулізм - гостре важке харчове отруєння, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять мікробний токсин ботулінум.
Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів – овочів і навіть фруктів. При відсутності повітря в товщі харчових продуктів бацили ботулізму в процесі своєї життєдіяльності виробляють токсини які за силою своєї дії на організм людини і тварин є найсильнішою отрутою. При цьому заражені продукти, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від нормальних, тому й не є підозрілими щодо їхньої якості.
Основною властивістю ботулотоксину є висока стійкість до дії ферментів, що знаходяться в шлунковому соку, до низьких температур, до консервантів. В той же час, токсин нестійкий до високих температур (кип'ятіння, стерилізації).
Захворювання ботулізмом починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються очні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Хворі втрачають голос, ковтання стає важким або зовсім неможливим. Головним, що вражає токсин ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика.
Звертаємо особливу увагу, що при перших симптомах необхідно терміново звернутись за медичною допомогою.
Не займайтесь самолікуванням!
Лікування: тільки негайна госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки.
Закликаємо вас відмовитись самостійного приготування в домашніх умовах риби (соленої, в’яленої чи копченої). Також не купуйте і не вживайте виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солену рибу й інші продукти харчування, придбані в місцях несанкціонованої торгівлі та у приватних осіб.
Бережіть себе та своїх близьких!