-
-

6 грудня – День вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

Дата: 06.12.2023 11:35
Кількість переглядів: 124

Фото без опису

В Україні триває Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою і проводиться з 25 листопада по 10 грудня. Кампанія покликана вкотре наголосити, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням її прав.

 

У рамках 16 днів проти насильства 6 грудня відзначається День вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі. Саме після трагічних подій цього дня, чоловіки Канади в 1991 році започаткували Білу Стрічку як символ активізму проти насильства над жінками та дітьми.

 

6 грудня 1989 року чоловік, озброєний напівавтоматичною зброєю, увійшов до аудиторії машинобудування в Політехнічній школі Монреаля. Відокремивши жінок від чоловіків, він відкрив вогонь по жінках, вигукуючи: «Ви всі феміністки». Чотирнадцять молодих жінок було вбито, ще 13 осіб отримали поранення. Потім стрілець направив зброю на себе. У своїй передсмертній записці він звинуватив феміністок у тому, що вони зруйнували його життя. У записці містився список з 19 «радикальних феміністок», яких, за його словами, він би вбив, якби у нього не закінчився час. До нього увійшли імена відомих жінок Квебеку, в тому числі журналісток, телеведучих та профспілкових лідерів.

 

Подія, що стала відомою як «Монреальська різанина» прокотилася шоковою хвилею по Квебеку та решті Канади. Протягом наступних днів і тижнів у суспільстві точилися широкі дебати щодо причин і мотивів нападу. Для одних дії стрільця Марка Лепіна були окремим випадком, що не мав жодного суспільного значення. Для інших — це свідчення глибокого нерозуміння місця та ролі жінки в суспільстві. Багато хто вважає, що трагедія свідчить про глибоко вкорінені та поширені антифеміністичні настрої.

 

Ця подія призвела до більш широких дебатів про насильство щодо жінок і посилення контролю над зброєю в Канаді. Після подій 6 грудня була створена Коаліція за контроль над зброєю. Її зусилля сприяли прийняттю в листопаді 1995 року Закону C-68 (федерального закону про контроль над вогнепальною зброєю).

 

У 1991 році парламент Канади оголосив 6 грудня Національним днем пам’яті та дій проти насильства над жінками, який також відомий як День білої стрічки.

 

День вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі — знакова подія для всього світу, адже насильство над жінками залишається одним із найпоширеніших порушень прав людини. За оцінками UN Women, 736 мільйонів жінок у світі — майже кожна третя — хоча б раз у житті зазнавали фізичного та/або сексуального насильства. 86 % жінок і дівчат живуть у країнах, у яких відсутній правовий захист від гендерно зумовленого насильства.

 

Сьогодні важливо не тільки вшанувати пам’ять жертв насилля, але й вживати рішучих заходів для запобігання насильству, боротьби з усіма його проявами та ліквідації всіх форм дискримінації стосовно жінок.

 

На міжнародному рівні інструментом, що сприяє рівноправності між жінками й чоловіками та має на меті подолання гендерно зумовленого та домашнього насильства є Стамбульська конвенція, основними цілями якої визначено:

  • захист жінок від усіх форм насильства й недопущення, кримінальне переслідування та ліквідація насильства стосовно жінок і домашнього насильства;
  • сприяння ліквідації всіх форм дискримінації стосовно жінок та заохочення дійсної рівності між жінками та чоловіками, у тому числі шляхом надання жінкам самостійності;
  • розробка всеосяжних рамок, політики та заходів для захисту всіх жертв насильства стосовно жінок і домашнього насильства та надання їм допомоги;
  • заохочення міжнародного співробітництва з метою ліквідації насильства стосовно жінок і домашнього насильства;
  • забезпечення підтримки та надання допомоги організаціям та правоохоронним органам в ефективному співробітництві для прийняття комплексного підходу до ліквідації насильства стосовно жінок і домашнього насильства.

 

Україна ратифікувала Конвенцію 20 червня 2022 року, ухваливши Закон України від 20.06.2022 № 2319–IX «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами». І сьогодні перед судами, правоохоронними органами, місцевими та регіональними органами влади та неурядовими організаціями стоїть питання щодо імплементації положень Стамбульської конвенції на практиці з метою належного виконання взятих міжнародних зобов’язань задля запобігання насильству стосовно жінок та боротьби з його наслідками.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь