-
-

Про оголошення неблагополучним щодо трихінельозу дикого кабана та введення карантину на території мисливських угідь ОГО «МК «Сумщина» Шосткинського району Сумської області

Дата: 31.01.2024 12:14
Кількість переглядів: 68

Фото без описуЗа інформацією Головного управління Держспоживслужби в Сумській області виявлено захворювання на трихінельоз дикого кабана, труп, якого був знайдений на території мисливських угідь ОГО «МК «Сумщина» Шосткинського району Сумської області 21.01.2024 року з ознаками вогнепального поранення. Діагноз трихоніліозу підтвержено Сумською регіональною лабораторією Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Трихінельоз – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків. Дорослі особини паразитів живуть в кишечнику, а їх личинки – в м`язах звірів. Хворіють на трихінельоз практично всі ссавці, включаючи кішок, собак, домашніх свиней. Механізм передачі захворювання у домашніх тварин такий же, як і в дикій природі. У домашніх свиней, як і у диких кабанів, ця хвороба діагностується найчастіше. 

На засіданні комісії Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шосткінській райдержадміністрації вирішили:

Визначити наступні території у 30 км від осередку трихінельозу, а саме Березівської сільської, Есманської селищної, Шалигінської селищної територіальних громад повністю, всі території Глухівської міської територіальної громади - всі старостинські округи за виключенням Баницького старостинського округу, всі території Ямпільської селищної  територіальної громади за виключенням Шатрищінського старостинського округу, території Собичівського, Маківського, Гамаліївського, Миронівського старостинських округів Шосткинської територіальної громади.

Карантин щодо трихінельозу скасовується, якщо протягом 3-х років не виявлено випадків захворювання.

План заходів з профілактики трихінельозу, ліквідації  осередку та недопущення поширення захворювання на території Шосткинського району:

Керівникам господарств, ферм, орендарям, власникам тварин 

  • комплектувати свинопоголів’я тільки з благополучних господарств
  • постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях територіях ферм, подвір’я громадян, місцях зберігання кормів. Трупи загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати.
  • забезпечити проведення заходів по зменшенню безпритульних собак та котів. В разі виявлення трупів проводити вибіркові дослідження на трихінельоз
  • щорічно здійснювати дослідження свиней, коней, диких кабанів та м’ясоїдних на трихінельоз методом ІФА 
  • забезпечити проведення передзабійного огляду свиней та проведення ветеринарно-санітарної експертизи туш на трихінельоз на забійно-санітарних пунктах господарств та подвірному забої.

Особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м’ясо свиней і диких тварин. Не можна купувати м’ясо цих тварин або м’ясопродукти на стихійних ринках при відсутності довідки ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м’ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 2,5 години) при товщині шматка м’яса не більше 8 см.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь