-
-

ВСЕ ПРО ЩЕПЛЕННЯ БЦЖ

Дата: 18.03.2024 10:39
Кількість переглядів: 138

Понад 100 років тому французькі лікарі Альбер Кальметт і Каміль Герен створили зі збудника туберкульозу корів дуже схожу на своїх хвороботворних “родичок” бактерію, здатну викликати імунну відповідь, але не туберкульоз. Нині ми знаємо її як бацилу Кальметта-Герена, або ж вакцину БЦЖ, яку використовують і дотепер. 

 

🔎 Коли роблять щеплення БЦЖ?

Згідно з рекомендацією ВООЗ, одна доза БЦЖ потрібна всім немовлятам у країнах, де досі поширені туберкульоз, якою, на жаль, є і Україна. Щеплення БЦЖ роблять новонародженим у пологовому в перші дні життя. 

 

🔎 Чому важливо вакцинувати немовлят?

Туберкульоз у маленьких дітей зрідка вражає лише легені і проявляється кашлем. Натомість ця хвороба уражає внутрішні органи, лімфатичну систему, кістки і навіть оболонки мозку. Імунна система дитини не в змозі впоратися із підступним збудником туберкульозу і дитина може померти. Саме тому дітей важливо вакцинувати проти туберкульозу – ефективний захист триває щонайменше п’ять років. 

 

🔎 Якщо в пологовому не зробили щеплення, чи потрібно робити його пізніше?

Якщо дитині з якихось причин не зробили щеплення в пологовому, то його необхідно наздогнати якнайшвидше. Зверніться до педіатра, щоб отримати направлення на вакцинацію. 

 

🔎 Чи безпечна вакцина БЦЖ? 

Вакцинація БЦЖ не може викликати жодної хвороби, навіть якщо імунна система ніяк не зреагує – у бактерії БЦЖ відсутні гени, потрібні для атаки організму. Ці гени втратилися тоді, коли Кальметт і Герен 250 разів “пересівали” культуру бактерії. 

❗ Найголовніше, що потрібно запам’ятати, – це ефективність, безпечність і безумовна необхідність вакцинації новонароджених проти туберкульозу. Вакцина БЦЖ добре захищає дітей від дисемінованого туберкульозу і смерті через нього.

За інформацією Міністерства охорони здоров'я України.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь