-
-

ЯК ПІДГОТУВАТИСЬ ДО ВАГІТНОСТІ?

Дата: 27.03.2024 12:46
Кількість переглядів: 80

🤱 Що означає «бути готовою» до вагітності? Адже йдеться не тільки про бажання, але й певні знання, навички та психологічний стан обох батьків.

Варто розуміти: попри те, що зачаття й народження —  абсолютно фізіологічні процеси, певні підготовчі дії провести необхідно. З чого почати? Розповідає команда платформи доказової інформації про здоров’я Бережи себе  спільно з гінекологинею Наталія Лелюх.

Час запланувати візити до лікарів: 🔎

✅ Гінеколог

Іти на огляд до гінеколога на етапі планування вагітності не потрібно, якщо у вашому випадку дотримані три умови:
→ від попереднього чекапу в гінеколога минуло менше року;
→ під час крайнього візиту лікар не надавав особливих рекомендацій або застережень;
→ ви не маєте скарг.

✅ Стоматолог

При плануванні вагітності варто перевірити стан усіх зубів, зробити панорамний рентген і професійну гігієну. Чому так важливо перевірити зуби до вагітності? Річ у тім, що деякі медичні стани можуть нашкодити немовляті. Наприклад, пародонтит — інфекційне захворювання ясен, яке може призводити до передчасних пологів

Аналізи та обстеження: 🔎

→ Загальний аналіз крові та аналіз на феритин. Допоможе своєчасно виявити ознаки залізодефіциту та анемії, а також перевірити рівень тромбоцитів (стосується згортання крові) і лейкоцитів (маркер на інфекції).
→ Аналіз на визначення групу крові й резус-фактор обох батьків. Потрібно, щоби завчасно з’ясувати ризики конфліктів за групою крові та резусом і розробити стратегію профілактики.
→ Аналіз крові на інфекції. ВІЛ, гепатити В та С, сифіліс, герпес 1-го й 2-го типів, токсоплазмоз, парвовірус В19, краснуха, кір, вітряна віспа є особливо небезпечними для здоров’я майбутньої дитини.
→ Дослідження функції щитоподібної залози.
→ Обстеження молочної залози.

Вакцинація: 🔎

Перш ніж планувати вагітність, необхідно з’ясувати, які щеплення ви робили протягом останніх 10 років та чи маєте антитіла до небезпечних інфекцій. Якщо ви не хворіли й не щепилися проти вітрянки, кору та краснухи, варто вакцинуватись до вагітності. Така ж історія з правцем, кашлюком і дифтерією

Не менш важливо щорічно вакцинуватись проти сезонного грипу та пройти повний курс щеплень від COVID-19. Це можна робити і під час вагітності незалежно від терміну.

🔗 Більше читайте за посиланням на сайті «Бережи себе»: http://surl.li/rzfcl

➡️ Міністерство охорони здоров'я України

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь