-
-

⁉️ ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА МОШКА ДЛЯ ЛЮДИНИ?

Дата: 06.05.2024 14:53
Кількість переглядів: 74

🔎 Гнус - збірна назва всіх комах, що харчуються кров'ю. До «гнусів» належать тільки самки мошок. Мошки -  це переносники небезпечних захворювань: паразитарного онхоцеркозу худоби і людини, арбовірусних лихоманок, а також вірусних захворювань.

Щоб зробити кладку яєць після спарювання, самка потребує великої кількості білка. Отримати вона його може, напившись крові у тварини або людини. Ці комахи вважаються небезпечними, оскільки в їхній слині містяться токсичні речовини. Під час укусу вони потрапляють у кров людини, та виробляють, щось на кшталт анестетика (відразу укус не відчувається).

📌Чим небезпечний укус гнуса?

Укуси цих комах болючі, спричиняють печіння, свербіж, припухлості, набряки, запальну реакцію, іноді підвищення температури (залежно від індивідуальних алергічних особливостей).

Мошки атакують навесні, після настання тепла, біля відкритих водойм, у полі та на дачній ділянці. Найчастіше ці комахи нападають у світлий час доби. Їх дуже сильно приваблює запах поту і світлий одяг.

📌Як проявляється укус?

Усе залежить від особливостей організму. Набряк, біль і свербіж можуть з'явитися як одразу, так і через деякий час. Основні прояви: почервоніння шкіри, печіння і свербіж, пухирі, у дорослих людей у відповідь на токсин можливе підвищення тиску, задуха.
Якщо людина має схильність до алергічних реакцій, в деяких випадках, при ускладненні, після укусу мошки, може виникати потреба стаціонарного лікування під ретельним наглядом лікарів.

У разі укусу мошки в око найкраще негайно звернутися по допомогу до фахівця - огляд і призначення спеціальних очних крапель допоможе уникнути досить серйозних наслідків!

Найпростіші та найефективніші методи лікування укусу: Поради ентомологів  Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

🔸Промийте шкіру в місці укусу чистою питною водою.
🔸Щоб реакція на слину комахи була мінімальною, намильте цю ділянку господарським милом.
🔸Просушіть шкіру рушником або м'якою серветкою. При цьому категорично заборонено терти уражену ділянку.
🔸Навіть якщо алергія від укусу ніяк не проявляється, потрібно прийняти антигістамінний препарат.
🔸Можна прикладати примочки на основі звичайного столового оцту. Для цього необхідно змішати його з водою в рівних пропорціях. В отриманому розчині потрібно змочити марлевий тампон, прикласти на уражену ділянку шкіри й тримати протягом 30-40 хвилин.
🔸Місце укусу можна помазати розчином соди (1 ч. л. на 200 мл води), який наноситься на шкіру.
🔸Утворену ранку обробіть будь-яким антисептиком - перекисом водню, фурациліном.

Для захисту від укусів мошки рекомендується наносити на комірець одягу ефірні олії чайного дерева, евкаліпта, м'яти, гвоздики, чебрецю, герані або лаванди.

Для захисту дітей, зараз в доступі є безліч сучасних засобів - мазей, кремів, аерозолів, здатних захистити від підступних комах, головне - переконатися в припустимості його використання для дітей різного віку. Щоб захистити дитину від укусу небезпечної мошки, місцем прогулянки не варто обирати зарослі травою і чагарником береги річок і струмків. На вікнах будинку мають бути протимоскітні сітки, для малюків не зайвим буде полог над ліжечком.

Вживаючи розумних запобіжних заходів, можна звести до мінімуму ризик укусу комахами і виникнення небезпечних вірусних інфекцій, які вони переносять.

➡️ Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь