-
-

☀️ ПРО ЗАСМАГУ: НАВІЩО ЗАХИЩАТИСЯ ВІД УЛЬТРАФІОЛЕТУ

Дата: 24.06.2024 13:14
Кількість переглядів: 51

Засмага — це передусім не про красу, а про зморшки сухість шкіри, опіки і підвищені ризики раку. Розповідаємо  навіщо захищатися від ультрафіолету і як це робити правильно.

⁉️ ЧОМУ НАМ ПОТРІБЕН ЗАХИСТ ВІД УЛЬТРАФІОЛЕТУ

👉Засмага — це спроба шкіри захиститися від пошкодження ультрафіолетовими променями. Для цього спеціальні клітини — меланоцити, синтезують пігмент меланін, і він поширюється в шкірі. Ми розрізняємося за здатністю утворювати меланін, тож якщо у вас біла шкіра, “до якої засмага не липне”, якомога раніше облиште спроби стати бронзовими.

🔎Ультрафіолетові промені викликають мутації і цим збільшує ймовірність раку шкіри. Меланоцити можуть почати активно ділитися і перетворитися на меланому — найагресивнішу пухлину, схильну до метастазів.

👉Крім цього, ультрафіолет буквально сушить шкіру. Цей процес називається фотостаріння. Ультрафіолет активує ферменти, що руйнують компоненти матриксу шкіри, які забезпечують її пружність: гіалуронову кислоту та колаген. При цьому гени, що відповідають за утворення нових гіалуронової кислоти та колагену, перестають працювати, тож нові молекули міжклітинного матриксу не утворюються.

Ось чому так важко зволожити шкіру після пляжу — у ній зруйновані молекули, що утримують вологу і роблять шкіру пружною.

👉Ультрафіолет активує герпесвірус, що персистує в клітинах епітелію чи лімфоцитах. Саме через активацію сонцем вірусу, і одночасним ослабленням ним же імунної системи відпустка в горах чи на морі буває зіпсована “застудою” на губах. Якщо у вас таке траплялося, не забудьте про захист від сонця і антигерпесвірусні препарати.

👉Почервоніння і свербіж після перебування на сонці — це ще одна реакція з боку імунної системи. Тучні клітини виділили гістамін, який пече і розширює судини на шкірі. В такому разі можуть допомогти протигістамінні препарати.

ЯК ПРАВИЛЬНО ДОГЛЯДАТИ ЗА ШКІРОЮ  - читайте на сайті: http://surl.li/usvof

➡️ Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь